Annons

Ulricehamn måste lämna låglöneträsket

Ulricehamn vill bli Sjuhärads attraktivaste arbetsgivare. Men det kan man aldrig bli om man inte betalar ut konkurrenskraftiga löner, skriver Styrelsen i Vision Avd061 Ulricehamn.
Insändare • Publicerad 11 september 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi har visat statistik som visar att flera grupper kommer på 280:e plats eller lägre av landets kommuner i lönejämförelsen, skriver fackföreningen Vision i Ulricehamn.
Vi har visat statistik som visar att flera grupper kommer på 280:e plats eller lägre av landets kommuner i lönejämförelsen, skriver fackföreningen Vision i Ulricehamn.Foto: Henrik Montgomery/TT

Styrelsen för Vision (före detta SKTF – svenska kommunaltjänstemannaförbundet) läste en artikel i UT som handlade om kommunens löner. UT drog samma slutsats som vi gjort sedan länge.

Vi har påtalat hur låga löner som många av våra grupper har jämfört med andra kommuner. Vi har visat statistik som visar att flera grupper kommer på 280:e plats eller lägre av landets kommuner i lönejämförelsen. När vår statistik ifrågasattes av ledande politiker och tjänstemän kunde vi visa källan.

Annons

Så detta är ingen nyhet, även om den visades som sådan i UT, och ledande politiker uttalande en önskan om att titta mer på Ulricehamns kommunanställdas låga löneläge.

”Vi har påtalat Ulricehamns kommun låga löneläge om och om igen.”

Roland Karlsson (C) målade även upp en bild av att Ulricehamns låga löneläge möjligen kunde bero på mer nyanställd personal eller personal med mindre erfarenhet än andra kommuner i Sjuhärad. Från detta kan man då ställa sig några frågor. Varför skulle Ulricehamn ha högre andel nyanställda?

Oss veterligen konkurrerar alla arbetsgivare på en snarlik marknad. Då är det märkligt att just Ulricehamn har högre personalomsättning (leder till många nyanställningar) och att erfarna individer inte kommer till Ulricehamns kommun, vilket rimmar särdeles illa när nämnde Roland Karlsson vill att Ulricehamn ska bli Sjuhärads mest attraktiva offentliga arbetsgivare. Någon gång måste man också tillstå att lön är den mest prioriterade frågan för de allra flesta på arbetsmarknaden.

Vi har påtalat Ulricehamns kommun låga löneläge om och om igen för ledande politiker när vi haft möjlighet, bland annat i budgetutskottet dit vi brukar bli inbjudna. Tyvärr verkar vi inte få något gehör. Men vi kommer inte sluta att påtala faktum.

Kommunen vill bli Sjuhärads attraktivaste arbetsgivare. Det är bra, det tycker vi med. Men det kan man aldrig bli om man inte betalar ut konkurrenskraftiga löner.

Styrelsen i Vision Avd061 Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons