Annons

Insändare: Ulricehamn inget undantag från smittan

När UT rapporterar om bekräftade coronafall i kommunen så kan det ge en falsk trygghet eftersom mörkertalet är stort, menar skribenten.
Insändare • Publicerad 30 maj 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag blir bekymrad då jag flera gånger hört människor i min närhet referera till UT:s siffror över bekräftade fall med underton om att ”läget i Ulricehamn minsann inte är så farligt”, påpekar skribenten.
Jag blir bekymrad då jag flera gånger hört människor i min närhet referera till UT:s siffror över bekräftade fall med underton om att ”läget i Ulricehamn minsann inte är så farligt”, påpekar skribenten.Foto: Pernilla Rudenwall

Angående UT:s faktarutor om antalet bekräftade fall av coronavirus i Ulricehamn. Provtagningen av covid-19 har varit ytterst sparsam, vilket medför att antalet bekräftade fall bara speglar en bråkdel av de faktiskt smittade.

Att rapportera bekräftade fall utan att vidare problematisera ger en falsk trygghet för dem som läser utan vidare eftertanke. Jag blir bekymrad då jag flera gånger hört människor i min närhet referera till UT:s siffror över bekräftade fall med underton om att ”läget i Ulricehamn minsann inte är så farligt”.

Annons

Många av stadens invånare anpassar sin försiktighet i proportion till hur de uppfattar faran, därför är en rättvis bild viktig. Nästa gång ni skriver dessa notiser önskas lite mer reflektion eller att de uteblir helt då de inte säger någonting om den faktiska situationen i kommunen.

Bekymrad

Svar direkt: I exemplet som Bekymrad hänvisar till skrev vi om antalet bekräftade fall. Jag håller med om att den siffran, precis som när Folkhälsomyndigeheten presenterar sina siffror dagligen, inte säger mer än om just de bekräftade fallen. I förhållande till rikssiffrorna kan det ändå vara intressant att få en lokal jämförelse, som i den artikel skribenten tar upp

Vi har i upprepade andra artiklar pratat med sjukvårdspersonal och smittskyddsläkare för att nyansera bilden av hur utbredd smittan är. De svar vi har fått har talat om ett stort mörkertal samt att det bara är en begränsad del av befolkningen som testas. Vi tar till oss insändarskribentens uppmaning att vid nästa tillfälle då vi redovisar bekräftade covid-19-fall berättar detta.

Magnus Persson Husberg, tf nyhetschef

Annons
Annons
Annons
Annons