Annons

Tidöavtalet sätter stopp för bekämpningen av parkslide

Genom överenskommelser i Tidöavtalet har anslagen för naturvård halverats, skriver Peter Fritzson. Det påverkar bland annat bekämpningen av parkslide.
insändare • Publicerad 30 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om en invasiv art bekämpas tidigt är det billigt, om man väntar blir det mycket dyrt, och om man väntar ännu längre blir det omöjligt, skriver Peter Fritzson i sin insändare. Bilden visar parkslide.Foto: Marianne Ahlenuis/TT

En av de största förmånerna av att bo i Sverige är tillgång till den vackra svenska naturen. Detta var speciellt tydligt under pandemin då fler än vanligt gav sig ut i naturreservat, nationalparker, och andra vackra platser. Men naturen måste vårdas.

”Regeringen har nästan helt eliminerat anslaget till att bekämpa invasiva arter.”

Tyvärr har den svenska regeringen, styrd av sitt Tidö-avtal, halverat anslagen till naturreservat och nationalparker. Detta ökar slitaget och gör det svårare för alla att besöka vackra naturområden. Anslagen till att bevara vackra skogsområden från att bli kalhyggen har minskats ännu mer. Regeringen har nästan helt eliminerat anslaget till att bekämpa invasiva arter, till exempel parkslide. Om en invasiv art bekämpas tidigt är det billigt, om man väntar blir det mycket dyrt, och om man väntar ännu längre blir det omöjligt. Detta är på gränsen till dumsnålhet. Nej, regeringen, tänk om och återinför rimliga nivåer av anslag för naturvård, till glädje för oss som bor i Sverige!

Peter Fritzson, Linköping

Annons
Annons
Annons
Annons