Annons

Sveriges Lärare: Stoppa besparingarna för att hindra lärarflykten

14,2 procent av lärarna har lämnat yrket, skriver företrädare för fackförbundet Sveriges Lärare i Ulricehamn och kräver bland annat att planerade besparingar på skolan hävs.
insändare • Publicerad 6 september 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Ulricehamn kan vi se att vi har särskilda utmaningar med bemanning inom bland annat fritidshemmen och lärare i matematik, NO och moderna språk, skriver företrädare för fackförbundet Sveriges Lärare i sin insändare.
I Ulricehamn kan vi se att vi har särskilda utmaningar med bemanning inom bland annat fritidshemmen och lärare i matematik, NO och moderna språk, skriver företrädare för fackförbundet Sveriges Lärare i sin insändare.Foto: Henrik Montgomery/TT

Lärarna är avgörande för byggandet av framtidens samhälle och helt avgörande för utbildningens kvalitet och att för att barn och elever kan tillägna sig kunskap. Därför är det allvarligt att så många lämnar yrket. Här i Västra Götaland har 14,2 procent gjort det.

I dag firas Skolans dag och vi vill uppmärksamma det fantastiska yrket som läraryrket är. Vi vill uppmärksamma glädjen i att se barn och ungas nyfikenhet, hur de växer som personer och i sin självständighet mot att bli unga vuxna med livet framför sig. Men vi lärare i skolan och förskolan behöver fler utbildade och behöriga kollegor för att vi ska kunna lyckas i vårt uppdrag.

Annons

I Ulricehamn kan vi se att vi har särskilda utmaningar med bemanning inom bland annat fritidshemmen och lärare i matematik, NO och moderna språk. Därtill ser vi med oro på det dalande intresset för att utbilda sig till lärare och det faktum att många som påbörjar en lärarutbildning väljer att hoppa av och inte slutföra sina studier.

I rapporten ”Lärarna som lämnat yrket” kan vi konstatera att ungefär 35 000 lärare lämnat sitt yrke och i dag gör annat än arbetar som lärare. Visst är det naturligt att vissa gör det, men samtidigt utgör dessa personer en potential för att snabbt öka antalet lärare i skolorna i lärarbristens Sverige.

Det huvudsakliga skälet till att lärare lämnar är dålig arbetsmiljö med mycket stress och hög arbetsbelastning. Varje lärare som lämnar yrket på grund av olika missförhållanden är ett misslyckande för skolsystemet. Med de nedskärningar som vi ser runt om i landet kommer stressen och arbetsbelastningen öka än mer. Vi befarar att andelen legitimerade lärare som byter bana blir ännu större än vad den är idag. Skolväsendet behöver mer resurser, och det snarast. Annars riskerar lärarbristen att öka än mer.

Även här i Ulricehamn finns det på många skolor en stor oro för en tuff arbetsmiljö, hög arbetsbelastning och bristande resurser som riskerar leda till en försämrad måluppfyllelse för våra elever.

Sveriges Lärare kräver:

• Attrahera lärare med god arbetsmiljö. Ju bättre arbetsmiljö för lärare, desto fler av de utbildade lärarna kommer att arbeta som lärare.

• Lärarlönerna måste vara konkurrenskraftiga. Om lärarlönerna är för låga jämfört med alternativa yrken kommer lärare att välja bort läraryrkena.

• Häv besparingarna och satsa på skolan. Nedskärningsvågen förstärker både det som gör att lärare väljer bort skolan och det som gör att de lärare som gör annat inte vill gå tillbaka.

Ansvariga politiker, på både nationell och lokal nivå, måste tänka om. Visa lärare tillit och satsa på skolan i stället för att skära ned. För vi hoppas att arbetsgivare och skolhuvudmän förstår sin utmaning på rätt sätt. De har Sveriges framtid i sina händer.

Andreas Wass.
Andreas Wass.Foto: Anna Leijon

Andreas Wass, Ordförande Sveriges Lärare i Ulricehamn

Annons

Frida Abelson, Ordförande Sveriges Lärare i Ulricehamn

Catarina Coutinho Axelsson.
Catarina Coutinho Axelsson.Foto: Privat

Catarina Coutinho Axelsson, Huvudskyddsombud Sveriges Lärare i Ulricehamn

Eva Ek Josefsson, Huvudskyddsombud Sveriges Lärare i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons