Sverigedemokraterna: Inför snabbspår för skyddsjakt inom 24 timmar efter ett vargangrepp
Man kan ha olika uppfattning i olika politiska frågor, det gäller självklart även förvaltning av varg. Det vi har svårare att förstå är när man använder till buds stående medel för att obstruera demokratiskt fattade beslut. Utifrån ett vetenskapligt underlag beslutade Riksdagen 2013 om ett intervall på 170 till 270 vargar i Sverige. I ett senare skede satte Naturvårdsverket ett sorts golv på 300 individer och nyligen uppskattades antalet vargar i Sverige till ungefär 450. Såväl EU som internationella miljöorganisationer har engagerat sig för att förhindra jakt i Sverige, vilket rödgröna partier verkar tycka vara helt i sin ordning.
Den offentliga förvaltningen, exempelvis Länsstyrelserna och Naturvårdsverket, präglas dessutom av en sorts inneboende tröghet som förefaller syfta till att fördröja och förhala, istället för att bidra till att riksdagens beslut faktiskt verkställs.
Eftersom vargen är överetablerad i delar av Mellansverige så migrerar den söderut. Det innebär att det nu finns vargar i exempelvis Västsverige och Småland, som förorsakar stor skada. Får och andra tamdjur bits ihjäl och många upplever otrygghet med vargar in på knuten.
”Den offentliga förvaltningen, exempelvis Länsstyrelserna och Naturvårdsverket, präglas dessutom av en sorts inneboende tröghet som förefaller syfta till att fördröja och förhala, istället för att bidra till att riksdagens beslut faktiskt verkställs.”
Det är dokumenterat att en enskild varg på kort tid kan bita ihjäl dussintals får. Förutom den rent ekonomiska skadan så innebär det en oerhörd stress för tamdjur – och deras ägare – när rovdjur tränger in i hägnaden och det är vanligt att fårfarmare helt enkelt lägger ner verksamheten när man känner att myndigheterna inte agerar.
Vi är mycket nöjda med att landsbygdsfrågor idag styrs av Tidö-partierna istället för av en rödgrön regering. Äntligen har vi fått lite styrfart kring de här frågorna, vilket inkluderar en utökad licensjakt och förhoppningsvis också tydligare och enklare regler för skyddsjakt. Vi ser också fram emot en ny myndighet för viltförvaltning.
Nu behöver licensjakten dock utökas och dessutom omfatta hela Sverige. Uppdaterade underlag ska användas så att man skyndsamt kommer åt de vargar som åstadkommer stor skada. Sverigedemokraterna förespråkar dessutom ett snabbspår för skyddsjakt, så att beslut om skyddsjakt kan fattas inom 24 timmar efter ett konstaterat angrepp.
Både Moderaterna och Kristdemokraterna – liksom Sverigedemokraterna – har gått till val på att vargstammen ska ned till 170 individer. Då kan man knappast möta väljarna 2026 och konstatera att antalet ligger kvar på mer än det dubbla. Vi utgår därför från att regeringen driver på för kraftigt utökad jakt kommande vinter.
Av både demokratiska och rent logiska skäl bör beslut kring viltförvaltning flyttas närmre dem som berörs av dem. Det är det som vi i Sverigedemokraterna står för. Vi kom en god bit på vägen genom regeringsskiftet förra året, men det finns en del kvar att göra.
Magnus Persson
Riksdagsledamot, Sverigedemokraterna, ansvarig jaktfrågor
Mattias Bengtsson
Gruppledare Sverigedemokraterna, Ulricehamn