unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sverige når inte uppsatta miljömål

Sveriges politiker behöver agera med kraft och beslutsamhet för att hålla sina löften till dagens unga och kommande generationer, skriver Tomas Lindegaard.
Sverige missar 15 av de 16 miljömål som skulle vara uppnådda år 2020. Enligt Naturvårdsverket sker dessutom en negativ utveckling vad gäller två av de viktigaste målen, konstaterar skribenten.
Sverige missar 15 av de 16 miljömål som skulle vara uppnådda år 2020. Enligt Naturvårdsverket sker dessutom en negativ utveckling vad gäller två av de viktigaste målen, konstaterar skribenten.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Häromdagen rapporterades det om hur Sverige missar 15 av de 16 miljömål som skulle vara uppnådda år 2020. Och inte nog med att vi inte når målen, enligt Naturvårdsverket sker det en negativ utveckling vad gäller två av de viktigaste målen: klimatförändringar och biologisk mångfald.

quote
Hela intäkten från denna avgift delas sedan ut till medborgarna.

För att ändra denna utveckling efterfrågar Naturvårdsverket bland annat nya nationella styrmedel, utöver de internationella samarbeten som Sverige redan ingår i. Ett förslag på ett sådant styrmedel är "avgift och utdelning", ett förslag som stöds av ledande klimatforskare och 3 500 ekonomer, däribland 27 nobelprisvinnare.

"Avgift och utdelning" innebär en stadigt stigande avgift på alla koldioxidskapande bränslen. Hela intäkten från denna avgift delas sedan ut till medborgarna, med högre utdelning till barnfamiljer och boende i glesbygd och landsbygd. På så vis kan en omställning bort från skadliga bränslen ske, samtidigt som en majoritet av låg- och medelinkomsttagare skulle gynnas ekonomiskt.

Sveriges politiker behöver agera med kraft och beslutsamhet för att hålla sina löften till dagens unga och kommande generationer. Avgift och utdelning är ett konkret förslag på vad de kan göra.

Tomas Lindegaard, Klimatsvaret – CCL Sverige

Läs mer