Annons

Sverige har aldrig varit otryggare

Är man invandrare och begår grova brott eller vid upprepad brottslighet i Sverige så ska uppehållstillståndet, det svenska medborgarskapet återkallas och personen i fråga skall utvisas, skriver Niclas Sunding.
Debatt • Publicerad 18 mars 2021 • Uppdaterad 25 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många brott hade kunnat förhindras om vi hade haft riktiga straff där brottslingarna sitter inlåsta, anser Niclas Sunding.Foto: Heiko, Junge

Nu kommer säkert några att sätta kaffet i vrångstrupen och gå i taket. Jag har gång på gång påpekat att otryggheten breder ut sig på våra gator och torg, och det sker även i Ulricehamn.

Forskare från Lunds universitet har tittat på män dömda för våldtäkt eller försök till våldtäkt för att bättre förstå vad de har gemensamt. Studien rör 3 039 personer som dömts för våldtäkt i Sverige under perioden 2000–2015 och visar bland annat att 60 procent är första eller andra generationens invandrare och att nära hälften tidigare dömts för våldsbrott.

Annons

Cirka 50 procent är inte födda i Sverige. Bland dessa var det Mellanöstern och Nordafrika som var de vanligaste platserna. Därefter kommer övriga Afrika och sist kom Östeuropa.

”Det är dags att ta av silkesvantarna och sluta dalta med dessa kriminella element.”

2018 gjorde SVT:s Uppdrag granskning en kartläggning av alla våldtäkter och våldtäktsförsök de senaste fem åren. 58 procent av dem som dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt de senaste fem åren är födda utomlands.

Tittar man bara på försök till och fullbordade överfallsvåldtäkter – där offer och gärningsman inte känner varandra – är siffran ännu högre. Drygt åtta av tio dömda gärningsmän är födda i ett annat land. 40 procent av dessa hade varit i Sverige ett år eller mindre. Kartläggningen visade också att över hälften av de dömda gärningsmännen är födda utanför Europa – 427 av 843. Nästan 40 procent är födda i Mellanöstern eller Afrika. När det gäller överfallsvåldtäkter är 97 av 129 födda utanför Europa.

Vi har gång på gång från vänstern och regeringen fått höra att den här typen av människor är socialt utsatta, som bor i områden som är mindre privilegierade. Några mycket intressanta uppgifter som framkommer i forskningsstudien från forskarna i Lund är bland annat att majoriteten av gärningsmännen inte är kända av polisen sedan tidigare. Med forskningsstudien stärks tesen ytterligare om att det är kulturellt betingat (synen på kvinnan), vad man har för normer som man tar med sig till Sverige.

Den som i dag begår brott blir nästan utan undantag frigiven i förtid. Det utdelas mängdrabatt, ungdomsrabatt och så vidare. Vi kan dra slutsatsen att många brott hade kunnat förhindras om vi hade haft riktiga straff där brottslingarna sitter inlåsta. Inte hjälper det med kaffe/saft och bulle eller något armband med texten ”tafsa inte”

Hade vi haft riktiga straff hade kriminaliteten sjunkit tack vare att de hade suttit inlåsta bakom lås och bom och inte kunnat begå nya brott.

Begår man brott i Sverige ska man ha långa kännbara straff oavsett nationalitet. Är man invandrare och begår grova brott eller vid upprepad brottslighet i Sverige så ska uppehållstillståndet, det svenska medborgarskapet återkallas och personen i fråga ska utvisas. Det är dags att ta av silkesvantarna och sluta dalta med dessa kriminella element och våga ta i med hårdhandskarna.

Niclas Sunding (SD), ordförande/gruppledare, Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons