Annons

Svar direkt: Vi har kapacitet och ett väl fungerade integrationsarbete i kommunen

De individer som kommer till oss väljer ofta att stanna i Ulricehamn, vilket också ger oss ett långsiktigt tillskott på arbetskraft för vårt näringsliv, svarar Wiktor Öberg, kommunstyrelsens ordförande.
insändare • Publicerad 24 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulricehamn har bland annat lägenheter och fungerande integrationsarbete. De som kommer till Ulricehamn blir också ett långsiktigt tillskott på arbetskraft för vårt näringsliv, skriver Wiktor Öberg i sitt svar.
Ulricehamn har bland annat lägenheter och fungerande integrationsarbete. De som kommer till Ulricehamn blir också ett långsiktigt tillskott på arbetskraft för vårt näringsliv, skriver Wiktor Öberg i sitt svar.

Det föreslagna kommuntalet för Ulricehamns kommun ligger på sex personer för Ulricehamn år 2024.

Vi har uppgett att vi har kapacitet att ta emot 25 personer alltså 19 personer fler än vårt tal.

Annons

Vi är säkra på att vi har kapacitet att ta emot mer än de 6 på grund av att vi har bra tillgång till lägenheter. Både privata och via vårt kommunala bostadsbolag, där vi också ett gott samarbete med fastighetsägarna.

I Ulricehamn är vi stolta över att vi har ett väl fungerande integrationsarbete i kommunen. Vi har kapaciteten i organisationen att ha ett större tal än det angivna. Det finns en lång erfarenhet hos våra medarbetare inom IFO att arbeta med integration.

”Vi har ett bra samarbete inom de kommunala verksamheterna, både inom välfärd och lärande. Det finns även ett väl upparbetat samarbete med civilsamhället och kyrkan.”

De individer som kommer till oss väljer ofta att stanna i Ulricehamn, vilket också ger oss ett långsiktigt tillskott på arbetskraft för vårt näringsliv.

Vi har ett bra samarbete inom de kommunala verksamheterna, både inom välfärd och lärande. Det finns även ett väl upparbetat samarbete med civilsamhället och kyrkan.

Det är flera samverkande faktorer som gör att vi tycker att vi har kapacitet att ta emot fler än det föreslagna talet på kvotflyktingar. År 2023 har vi ett kommuntal på 20 personer varav fem personer har flyttat hit hittills i år.

Så med tanke på att vi tidigare år haft runt 20 personer tilldelade, så ser vi detta som ett verkställighetsbeslut och därför har det inte varit en fråga för politiken.

Wiktor Öberg

Kommunstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons