Annons

Stordrift inte bästa lösningen för skolan

Svar till Adela Brkic Carlsson (L) och Sten Selin (L) insändare, UT 24/10.
Replik • Publicerad 5 november 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är ändå befriande att det finns en ideologisk skiljelinje mellan partierna i Ulricehamn. Liberalerna ser centralisering och stordrift som den bästa lösningen. Inte bara vad det gäller högstadiet, utan all skolverksamhet, skriver Roland Karlsson, Mikael Levander och Mikael Dahl.
Det är ändå befriande att det finns en ideologisk skiljelinje mellan partierna i Ulricehamn. Liberalerna ser centralisering och stordrift som den bästa lösningen. Inte bara vad det gäller högstadiet, utan all skolverksamhet, skriver Roland Karlsson, Mikael Levander och Mikael Dahl.Foto: Pontus Lundahl/TT

Liberalerna vill ha stora skolor, de ”kidnappar” förvaltningens förslag och försöker ge en bild av vad som sagts i utredningen. Vad förvaltningen har sagt är att om man skall skapa en likvärdig skola med två högstadier kan det inte skilja mer än 200 elever mellan skolorna.

Deras förslag tar höjd för 650 elever i centralorten och 450 i Timmele. C+NU föreslår tre skolor – två i centralorten och en i Timmele – och då fungerar det med ett mindre antal elever för att få ihop bra lärmiljöer och trygga skolor.

Annons

Förslaget som C+NU lägger innebär att varje skola inledningsvis får ett elevunderlag på cirka 300 elever per skola. På sikt växer det ytterligare i framför allt centralorten. Lärarna i referensgruppen har angett att upp till 300–400 elever ses som en lagom storlek för medarbetarna. Vårt förslag innebär tre likvärdiga högstadieskolor storleksmässigt och det stämmer även väl överens med referensgruppens förslag.

”Som tur är finns det andra partier som har en annan ideologi.”

Efter ett uppdrag i kommunalpolitiskt handlingsprogram har förvaltningen börjat med arbetet att ta fram en handlingsplan för att bli Sjuhärads bästa offentliga arbetsgivare. Detta kommer vara grunden för att säkra framtidens resursbehov. Dessutom tror vi att framtidens lärmiljöer som de nya skolorna erbjuder, med skolstorlekar som är greppbara och där igenkänningsfaktorn är hög, kommer att locka många att söka sig hit.

Fungerande elevhälsoteam kommer att finnas på skolorna med skolsköterska, kurator och speciallärare. I Ulricehamns kommun finns det endast en skolpsykolog i dag och här vore det önskvärt med ytterligare en, men dessvärre finns det för få att tillgå.

Det är ändå befriande att det finns en ideologisk skiljelinje mellan partierna i Ulricehamns kommun. Liberalerna ser centralisering och stordrift som den bästa lösningen. Inte bara vad det gäller högstadiet, utan all skolverksamhet.

Liberalerna återkommer med detta i sin debattartikel, små skolor ger sämre förutsättningar anser man. Som tur är finns det andra partier som har en annan ideologi och ser vikten av att utveckla lärandet i hela kommunen.

Roland Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande

Mikael Levander (NU), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Mikael Dahl (C), biträdande kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons