Annons

Stig Persson: Jag häpnar liberalernas minskade anslag till Studieförbunden

Studieförbunden har betytt enormt mycket för samhället och de enskilda individerna, skriver Stig Persson i sin insändare.
Publicerad 30 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Studieförbunden får 250 miljoner mindre nästa år.
Studieförbunden får 250 miljoner mindre nästa år.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

För en tid sedan häpnade jag över arbetsmarknadsminister Johan Perssons plumpa uttalande om arbetslösa personer. Johan Persson är Liberalernas partiledare.

Nu häpnar jag över den liberala utbildningsministern Mats Perssons neddragningar av stödet till studieförbunden med 250 miljoner kronor nästa år, med 350 miljoner året därpå och sedan ytterligare 500 miljoner kronor året därefter enligt uppgift från SVT Nyheter. ”Ett dråpslag mot glesbygd och folklig kultur” enligt tre professorer i vuxenpedagogik vid Linköpings universitet.

Annons

Jag har i 60 års tid arbetat med och för studieförbund. I ungdomen var jag anställd som cirkelledare i Svenska för invandrare. Det började med svenska för tjeckiska flyktingar, som erbjöds svenskundervisning på heltid och i samarbete med arbetsförmedlingen, som relativt snabbt lotsade ut dem till arbete. Jag fortsatte med svenska för arbetskraftsinvandrade greker i Limmared och sedan för liknande grupper finländare i Borås. Studiecirkeln gav en trygg och nästan familjeliknande situation. Studiecirkelns sociala betydelse kan inte nog understrykas och för att citera den kände folkbildaren Gunnar Hirdman: ”Utbildning ger färdighet, bildning ger värdighet.

”Studieförbunden vänder sig ofta till de, som har ”minst på fötterna” och får dem att ta de första stegen i att förkovra sig och förbättra sin situation.”

Studieförbunden vänder sig ofta till de, som har ”minst på fötterna” och får dem att ta de första stegen i att förkovra sig och förbättra sin situation. Dessa första steg kan sedan leda till fortsatta studier på folkhögskolor eller hos andra utbildningsanordnare. Med tanke på den stora invandringen de senaste åren så är detta speciellt viktigt att denna möjlighet finns. Det gemensamma lärandet leder också till ökade kunskaper inom andra områden inte minst för bättre kunskaper om samhället.

En kritisk röst, som man ibland hör, är invändningen mot ämnet knyppling. Jag förstår inte varför det ”kvinnliga” hantverket inom olika områden uppskattas och uppmärksammas mer. Det är ju kulturhistoria och har haft stor betydelse för vår överlevnad. Den, som vill veta mer om studiecirkelns stora betydelse kan jag varmt rekommendera en artikel av Maja Aase i förra veckans ICA-kuriren (nr 39). Till sist; jag häpnar åter, denna gång över den liberala utbildningsministern Mats Perssons kraftiga neddragningar av anslaget till studieförbunden. Liberalerna har ju alltid, åtminstone i ord, velat värna om utbildning.

Stig Persson.
Stig Persson.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Stig Persson

Annons
Annons
Annons
Annons