Annons

Solstolarna är inte till för alla

Hur skulle det se ut med bara en typ av möbel som alla kan sitta i, gammal som ung? Den tiden är förbi, skriver Åke Törnqvist på Blidsbergs mekaniska, som tillverkar de omtalade solstolarna i Ulricehamn.
Insändare • Publicerad 10 augusti 2021 • Uppdaterad 12 augusti 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Våra arkitekter, föreskrivare och beställare måste ha möjlighet att möblera stadsrummet med olika funktioner och former, anser Åke Törnqvist.
Våra arkitekter, föreskrivare och beställare måste ha möjlighet att möblera stadsrummet med olika funktioner och former, anser Åke Törnqvist.Foto: Christer Seldevall

Jag förstår inte debatten. Solstolar är inte för alla, så enkelt är det. Här kommer en enkel förklaring och tillrättaläggande angående de kommentarer och åsikter som framförts senaste tiden. Dels som insändare, intervjuer och på UT:s ledarsida angående de installerade solstolarna på Rådhustorget.

Rätt benämning på denna typ av möbel skall alltså vara solstol, det är varken en soffa eller en bänk – det är en solstol.

Annons

Formen och idén är hämtad från den inte helt okända brassestolen. Här tänker man sig ett lite mer avslappnat sittande, lapa lite sol, snacka med kompisar och vänner, eller avnjuta något drickbart. Man skall kunna sträcka ut handen och känna sanden strila genom fingrarna, dra lite i gräset eller klappa en sten, beroende på underlag. Därav det låga sittandet.

Så denna typ av möbel är inte till för alla, det är bara att inse och konstatera. Det måste ju finnas en variation av olika sittmöjligheter. Våra arkitekter, föreskrivare och beställare måste ha möjlighet att möblera stadsrummet med olika funktioner och former.

”Solstolarna är låga, men har i alla fall för ändamålet en rätt och riktig höjd som vi står för.”

Hur skulle det se ut med bara en typ av möbel som alla kan sitta i, gammal som ung? Den tiden är förbi. Det skall också nämnas att solstolarna inte är en fast installation, utan är utförda och beställda så att de med några enkla grepp kan demonteras.

På UT:s ledarsida ställer sig skribenten frågan varför han inte besitter samma kunskap och insikt som visionsgruppen och föreslår en placering av normalt utformade bänkar (bänkar har inget ryggstöd, insändarens anm.) utmed någon husvägg som vanligt folk kan använda utan att riskera en sträckning eller annan skada.

Den kunskapen och insikten hade varit ganska enkel att inhämta då tillgänglighetsanpassade soffor med tillhörande planteringskärl utmed Rosa väggen ligger med i beställningen.

Kommentaren om att det kanske bör investeras i en mobil lift av det slag som används inom äldreomsorgen hör inte hemma på en ledarsida, den var låg, riktigt låg.

Solstolarna är låga, men har i alla fall för ändamålet en rätt och riktig höjd som vi står för. Solsängarna nere vid Bryggan har exakt samma vinkel och sitthöjd som stolarna på torget. Inte för alla, men ändå för det stora flertalet.

Åke Törnqvist, AB Blidsbergs mekaniska, stolt tillverkare av dessa solstolar och solsängar

Annons
Annons
Annons
Annons