Annons

Solceller ger inga reflexer – bara ren energi

Oron för att solceller på utbyggnaden vid Ica ska skapa reflexer är ogrundad, menar Arne Fransson (MP). Solceller har numera ett glas som är antireflexbehandlat, skriver han.
Debatt • Publicerad 2 juni 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solceller på platta tak brukar ha en lutning på mellan åtta till tio grader och kommer inte vara synligt för någon eller kunna  reflexer, skriver Arne Fransson.\nSolceller på platta tak brukar ha en lutning på mellan åtta till tio grader och kommer inte vara synligt för någon eller kunna  reflexer, skriver Arne Fransson.
Solceller på platta tak brukar ha en lutning på mellan åtta till tio grader och kommer inte vara synligt för någon eller kunna reflexer, skriver Arne Fransson.\nSolceller på platta tak brukar ha en lutning på mellan åtta till tio grader och kommer inte vara synligt för någon eller kunna reflexer, skriver Arne Fransson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu arbetas det fram ett förslag i kommunen för hur utbyggnaden vid Ica för ett stadsbibliotek ska utformas. Miljöpartiet har där föreslagit och arbetar för att solceller ska installeras på det platta taket vid utbyggnaden.

Redan den 23 april 2007 fick vi vår motion om solceller antagen. Rubriken på detta beslut gäller fortfarande och lyder :”KF beslutar att uppdra åt kommunstyrelsen och även rekommendera de kommunala bolagen UEAB och Stubo, att vid ny- och ombyggnader ständigt överväga möjligheten att använda solceller och aktivt beakta denna möjlighet till alternativ energi ”.

Annons

Nu har vi i Miljöpartiet förstått att det enligt kommunstyrelsens ordförande, Roland Karlsson (C), finns åsikter om det olämpliga i att installera solceller på taket till utbyggnaden av bygget vid Ica, då det kan ge reflexer mot människor och närliggande byggnader.

Då vill vi i MP informera att solceller på platta tak brukar ha en lutning på mellan åtta till tio grader och kommer inte vara synligt för någon eller kunna ge reflexer. Sedan måste det tilläggas att alla solceller numera har ett glas som är antireflexbehandlat.

Inte heller synpunkten att höjden på denna utbyggnad med solceller kan bidra till att bygghöjden förändras och därmed ge ett nej till bygglov. Miljöpartiet menar att om höjden på hela denna utbyggnad inte förändras nämnvärt kan detta inte vara något skäl till att förhindra solceller på ett platt tak.

En sak som glädjer oss i MP är att Kallbadhusets styrelse via en artikel i UT har meddelat att den tänker installera solceller längs bryggan liggande mot söder. Där ska Ulricafonden bidra med 200 000 kronor, det vill säga halva kostnaden.

Vi vill ge en stor eloge till styrelsen och till Ulricehamns sparbank, som visar att hos dem finns ett konkret miljötänkande och inte bara löst prat om hållbarhet. Nu hoppas vi i MP att det inte dyker upp problem med byggtillstånd för deras tänkta solcellsanläggning gällande reflexer eller andra invändningar.

Arne Fransson (MP), gruppledare

Annons
Annons
Annons
Annons