Annons

Sluta servera kyckling i skolorna

Välj proteinrika baljväxter framför kyckling i skolorna, skriver Jonas Norberg i sin insändare.
insändare • Publicerad 11 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolorna borde sluta servera kyckling i skolorna efter larm från WWF, anser insändarskribenten. Personerna på bilden har inget samband med texten.
Skolorna borde sluta servera kyckling i skolorna efter larm från WWF, anser insändarskribenten. Personerna på bilden har inget samband med texten.Foto: Bertil Ericson / TT

Min uppmaning till kommunpolitikerna i Ulricehamn är att sluta servera kyckling i skolorna på grund av det extrema lidandet inom kycklingindustrin.

WWF har utfärdat rött ljus för svensk kyckling på grund av dålig djurvälfärd och klimatskäl. Men många skolkök serverar kyckling då det anses klimatsmart. Det är ett allvarligt feltänk eftersom proteinrika baljväxter orsakar fyra gånger mindre växthusgaser enligt Mat-klimat-listan från SLU.

”WWF har utfärdat rött ljus för svensk kyckling på grund av dålig djurvälfärd och klimatskäl. Men många skolkök serverar kyckling då det anses klimatsmart.”
Annons

Sök “kycklingindustri” på Youtube så hittar du fullt av reportage som visar kycklingarnas fruktansvärda verklighet som inte går att beskriva med ord. Du kommer att gråta. De söta små fågelungarna behandlas som själlösa produkter helt utan förmåga att känna lidandet.

Ätandet av matfågel per svensk ökade tyvärr med 4,1 procent per svensk de tre första kvartalen 2021 jämfört med de tre första kvartalen 2020, enligt Jordbruksverkets nypublicerade statistik. Det är en förskräcklig utveckling som nu måste brytas. Det är dags att förbjuda kyckling i skolorna och istället servera klimatsmart växtbaserad mat med proteinrika baljväxter som standard.

Jonas Norberg

Annons
Annons
Annons
Annons