Annons

Sluta omedelbart att skönmåla Ryssland

Det finns endast en anfallande part i kriget i Ukraina, skriver Björn Gilbertsson i ett svar till Arne Sjögren.
Insändare • Publicerad 16 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Putins uttalade mål är att återställa Sovjets gränser, skriver Björn Gilbertsson i sitt svar till Arne Sjögren.Foto: Mikhail Metzel

Du nämner ett flertal saker som i sak är sant, krig är inte bra för miljön, få ledare utsätter sig för faran att komma nära fronten och det finns alltid de som profiterar på krig.

Annons

Men jag måste kommentera vissa saker i din insändare. Du tar upp att Ukraina sprängt en oljedepå, men nämner inte med ett ord de dagliga ryska terrorbombningarna av civilsamhällen och civil infrastruktur i Ukraina. Du nämner inte heller med ett ord de massgravar med ukrainare man hittat i återtagna områden. Du skriver inget om alla de ukrainska barn som deporterats till okända öden i Ryssland.

Allt detta har pågått sedan 2014 när Ryssland påbörjade aggressionen mot sitt grannland. Att Ukraina har all rätt i världen att försvara sig är för mig en självklarhet, och notera att det inte är Nato som skickar utrusning och material till Ukraina utan att det sker framför allt från grannländer. Att Polen och Baltländerna är rädda för vad Rysslands nästa krig blir är självklart. Putins uttalande mål är att återställa Sovjets gränser.

”Sluta omedelbart att skönmåla Ryssland och dess ledare och se till att du och ditt parti denna gången ställer sig på rätt sida i historien.”

Som jag ser det är det enda rimliga slutet på kriget att Ryssland måste dra sig ur Ukraina, tillbaka till de gränser som gällde innan 2014. Antingen sker detta frivilligt eller att ryssarna får bonk av ett samlat väst. Givetvis ska även Rysslands terrorbombningar av sitt grannland upphöra direkt.

En uppmaning till dig Arne, sluta omedelbart att skönmåla Ryssland och dess ledare och se till att du och ditt parti denna gången ställer sig på rätt sida i historien och inte fortsätter försvara en blodig diktatur av gammal vana.

Björn Gilbertsson

Annons
Annons
Annons
Annons