Annons

Sluta dela på tjejer och killar i skolan

Det är inte rimligt att barn ska behöva känna utanförskap bara för att de inte passar in i lärarnas tjej- och killmallar, skriver Emma.
Borås • Publicerad 14 november 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är inte bara lärare som måste tänka till, utan hela samhället. Man behöver inte göra en könsneutral skola till en stor grej – sluta bara dela in barn på grund av deras kön, uppmanar skribenten.
Det är inte bara lärare som måste tänka till, utan hela samhället. Man behöver inte göra en könsneutral skola till en stor grej – sluta bara dela in barn på grund av deras kön, uppmanar skribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

“Tjejerna får börja”, “killarna får gå hit och tjejerna dit”.

Detta är bara några av sakerna jag har hört under min praovecka i en förskoleklass. Veckan har varit rolig och väldigt lärorik, men jag märkte vid flera tillfällen att barnen delades in i grupper av tjejer och killar. Så fort barnen behövde delas in i två grupper gick lärarna direkt till det enkla alternativet: tjejerna och killarna.

Annons

Jag har aldrig riktigt reflekterat över detta som ett problem. Som yngre tänkte man inte så mycket på olika kön – det var helt naturligt att dela in oss i tjejer och killar. Men när jag blivit äldre och lärt mig mer om jämställdhet och hur förtryckta kvinnor har varit i alla år, märkte jag hur uppdelat det faktiskt är bland barn. Det är som att när man kommer till förskoleklassen så är allt prat om att skolan ska vara könsneutral som bortblåst.

Jag märkte även att barnen själva delade på könen. Exempelvis tittade vi på ett program med olika bokstäver som pratade. Det var en liten och en stor bokstav, där den lilla hade en ljus röst och den stora hade en mörk röst. Det barnen verkade uppfatta var att den lilla bokstaven var en tjej och den stora var en kille. Det var även flera barn som frågade mig om jag var en tjej eller kille för att jag har kort hår. De tyckte att det var underligt att en tjej kunde ha kort hår.

”Man behöver inte göra en könsneutral skola till en stor grej – sluta bara dela in barn på grund av deras kön!”

Jag antar att de flesta tycker att det är helt rätt och helt normalt när barn förknippar feminina egenskaper med kvinnor och maskulina med män. Men det funkar inte i dagens samhälle.

Vi måste lära oss att män kan vara feminina och kvinnor kan vara maskulina. Könsidentitet hör inte ihop med hur man uttrycker sig och jag tror att barn måste lära sig det här i tidig ålder. Jag tror att det kommer göra att barn respekterar varandra mer, får förståelse för varandra och tar med det längre fram i livet. Jag tror även att mobbning bland tonåringar minskar markant och de kommer känna sig bekvämare med sig själva.

Men detta är inte möjligt om barn tror att det är skillnad på tjejer och killar.

Det finns också barn som känner könsdysfori. Tänk att, som liten, känna att man inte passar in i sin kropp men samtidigt tvingas dela in sig i det kön man föddes med. Det här tjej- och killtänket är inte utformat för jämställdhet mellan cis- och transpersoner.

Jag förstår att det kan vara komplicerat och tar tid för lärare att hela tiden dela in barnen i ”rättvisa grupper” – men tänk då hur komplicerat det är för barn som tvivlar på sitt kön och som upplever könsdysfori. Det är inte rimligt att barn ska behöva känna utanförskap bara för att de inte passar in i lärarnas tjej- och killmallar.

I en skola borde det inte spela någon roll om barnet är en tjej, kille, eller något annat. Jag tycker att det är hemskt att samhället är så här uppdelat. Vi har kommit långt i utvecklingen men vi är fortfarande fast i ett vi och dem-tänkande – och vi präntar in det i små barn. Det är inte bara lärare som måste tänka till, utan hela samhället. Man behöver inte göra en könsneutral skola till en stor grej – sluta bara dela in barn på grund av deras kön!

Emma, 15 år

Annons
Annons
Annons
Annons