Annons

Skolan är i kris – nu krävs politisk handlingskraft

Trots att vi har en hög andel behöriga lärare i Ulricehamns kommun är vi en av landets sämsta ”skolkommuner”. Vad beror detta på? Är det så att våra lärare får lägga för mycket av sin arbetstid på annat än undervisning, frågar sig M-politiker.
Debatt • Publicerad 26 november 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är särskilt oroväckande att vår kommun kommer först på 279:e plats när det gäller andel elever i årskurs 9 som får godkänt i alla ämnen. Detta är oacceptabelt, påpekar Wiktor Öberg och Sebastian Gustavsson.
Det är särskilt oroväckande att vår kommun kommer först på 279:e plats när det gäller andel elever i årskurs 9 som får godkänt i alla ämnen. Detta är oacceptabelt, påpekar Wiktor Öberg och Sebastian Gustavsson.Foto: JESSICA GOW / TT

Det är med stor oro som vi konstaterar att Ulricehamns kommun tappar i lärarförbundets årliga skolrankning och hamnar först på 237:e plats bland Sveriges 290 kommuner. En försämring med 79 placeringar sedan föregående års mätning.

Särskilt oroväckande är det att vår kommun kommer först på 279:e plats när det gäller andel elever i årskurs 9 som får godkänt i alla ämnen. Detta är oacceptabelt!

Annons

Vi har under hösten sett UT:s mörka rubriker om slagsmål, hot och polisanmälningar på våra högstadier. Vi har till exempel kunnat läsa om hur en väktare hotats av en förälder på Ätradalsskolan. Att det behövs väktare på vissa av våra skolor är i sig häpnadsväckande.

Vi har haft vandalisering på skolbussar och det känns som att skadegörelse blivit en del av vardagen. Detta är helt oacceptabelt och nu krävs nolltolerans mot denna typ av beteende.

På det senaste mötet med kommunfullmäktige uppmanade vi vår högst ansvarige politiker för skolfrågor, Mikael Levander (NU), att kraftfullt markera att vi inte accepterar detta i Ulricehamns kommun. Vi väntar fortfarande på denna markering. Stöket i våra skolor och skolrankningen får oss att undra hur det ställt med kommunens skolor.

”Det känns som att skadegörelse blivit en del av vardagen.”

Trots att vi har en hög andel behöriga lärare i Ulricehamns kommun är vi en av landets sämsta ”skolkommuner”. Vad beror detta på? Är det så att våra lärare får lägga för mycket av sin arbetstid på annat än undervisning? För mycket tid på administrativa uppgifter och att lösa elevers sociala problem?

Det måste bli ordning och reda i våra skolor. Skolplikten måste värnas. Alla elever ska vara närvarande i skolan, så vida de inte är sjuka. Ansvaret för att nå goda skolresultat är givetvis kommunens, men också elevernas och deras föräldrars. Vi vill se en stärkt elevhälsovård och ett bättre samspel mellan skola och socialtjänst. Vi ser även gärna att resursskolan återskapas.

I valrörelsen 2018 betonade Nya Ulricehamn skolfrågorna mer än något annat parti. Det var bra och nödvändigt. Efter två år med Nya Ulricehamn vid rodret verkar läget i kommunens skolor sämre än på mycket länge. Nu krävs politisk handlingskraft över partigränserna. Tillsammans måste vi skapa en god och respektfull arbetsmiljö i skolan. Det är en förutsättning för goda skolresultat.

Vi Moderater kommer fortsätta att presentera och stödja förslag som bidrar till att skolmiljön och skolresultaten i Ulricehamns kommun förbättras.

Wiktor Öberg (M), oppositionsråd

Sebastian Gustavsson (M), gruppledare

Annons
Annons
Annons
Annons