Annons

Skiljedom är ingen lösning på kriget i Ukraina

Putin kan endast besegras med vapenmakt, skriver Arne Inhammar.
insändare • Publicerad 23 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det går inte att prata med Putin precis som det inte gick att prata med Hitler eller Stalin. Därför kan Putin endast besegras med vapenmakt, skriver Arne Inhammar.
Det går inte att prata med Putin precis som det inte gick att prata med Hitler eller Stalin. Därför kan Putin endast besegras med vapenmakt, skriver Arne Inhammar.Foto: ÄLDRE BILD

Den 30 november 1930 höll ärkebiskop Nathan Söderblom ett anförande i Engelbrektskyrkan i Stockholm som handlade om fred genom skiljedom. I Eisenach hade antagits en resolution, som gick ut på att alla krig och konflikter skulle biläggas med skiljedom mellan parterna. Om en regering vägrar att låta konflikter gå till skiljedom blir det lovligt att vägra bära vapen och gå ut i strid.

Men drabbas landet av ett anfallskrig är det lovligt att försvara sig och Söderblom var försvarsvän.

Annons

Nathan Söderblom tilldelades samma år Nobels fredspris.

”Därför kan Putin endast besegras med vapenmakt tills han förstår att konflikten måste gå till skiljedom och det kommer han aldrig att göra.”

Det innebär att Putin skulle ha satt sig vid förhandlingsbordet, men han hade fått i sin hjärna att Ukraina är en del av Ryssland. Då skulle de ryska soldaterna vägra att gå ut i krig. Men Putin tål ingen opposition och soldaterna hade hamnat i Sibirien. Då är det lovligt för Ukraina att försvara sig.

Det går inte att prata med Putin precis som det inte gick att prata med Hitler eller Stalin. Därför kan Putin endast besegras med vapenmakt tills han förstår att konflikten måste gå till skiljedom och det kommer han aldrig att göra.

Arne Inhammar

Annons
Annons
Annons
Annons