SÄS svarar: Fantastisk personal har gett god vård under ett mycket ansträngt läge

Chefläkare Sara Degerman Carlsson svarar direkt på Ronny Fihns insändare.
Svar direkt • Publicerad 11 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bemanninssituationen har varit ansträngd på Södra Älvsborgs sjukhus under sommaren, svarar chefläkare Sara Degerman Carlsson.
Bemanninssituationen har varit ansträngd på Södra Älvsborgs sjukhus under sommaren, svarar chefläkare Sara Degerman Carlsson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tack för dina synpunkter, Ronny. Precis som du beskriver har det varit ett mycket ansträngt läge på SÄS denna sommar. Vi är stolta över att ha en fantastisk personal som trots detta har kunnat ge dig en god vård och ett bra bemötande.

Den 27 juni då du sökte vård hade vi en högsta notering vad gäller antal sökande till akutmottagningen någonsin. Som du noterat har vi ibland behövt använda andra utrymmen än ordinarie vårdplatser vid överbeläggningar då vi haft små marginaler bemannings- och lokalmässigt.

”Sommaren har förberetts genom riskvärdering och handlingsplaner för att klara ett ökat söktryck till akutmottagning och hög beläggning av vårdplatser.”

Sommarplaneringen på SÄS har pågått under hela året då det för medarbetarnas återhämtning är nödvändigt att kunna få ut sammanhängande semester. Sommaren har förberetts genom riskvärdering och handlingsplaner för att klara ett ökat söktryck till akutmottagning och hög beläggning av vårdplatser.

Vi arbetar vidare med SÄS och hela sjukvårdens utmaning att kunna rekrytera medarbetare för att stärka vår akuta vård och ge förutsättningar för en hållbar arbetsmiljö för personalen och en god och säker vård till patienter.

Sara Degerman Carlsson, chefläkare SÄS