Så ska du som hundägare göra när du möter en ledarhund
Den 27 april är det den internationella Ledarhundsdagen. Det kan därför vara intressant att veta att det finns tre ledarhundar i Ulricehamn. Eftersom det finns cirka 250 ledarhundar i landet kan Ulricehamn mycket väl vara ledarhundstätast i landet.
Ledarhunden är ett fantastiskt hjälpmedel för synskadade. Den ger frihet och självständighet.
Förra sommaren fick jag min ledarhund. Han var utbildad, men sedan krävs lång samträning. Det mesta har gått bra, men några gånger har jag fått hjälp av bilister när jag ställt till det.
”Jag berättar gärna om hur det funkar med ledarhund. Jag kommer gärna till föreningar och skolor, om intresse finns, för att berätta om ledarhundar. Jag är nämligen så stolt och glad över min kompis.”
Överhuvud har jag fått mycket positivt bemötande. Alla restauranger, cafeer och affärer som jag velat besöka har tillåtit mig att komma in med hunden. Detta gäller även för Kallbadhuset och Styrkeladan. Jag får ofta höra positiva kommentarer om min hund på stan och det gör mig så glad och stolt.
De få problem jag har hänger samman med andra hundägare som inte vet hur de ska bete sig när de möter mig och min hund. Jag vill därför be alla hundägare att tala om att det finns en annan hund i närheten när vi möts. En ledarhund är visserligen utbildad, men dock endast en hund. Det kan uppstå farliga situationer för den synskadade om ledarhunden tappar fokus och söker kontakt med andra hundar. Så hjälp mig och andra ledarhundsförare genom att tala om att ni kommer. Vi är så tacksamma mot de som gör så.
En annan sak. Tala aldrig med min hund. Däremot får ni gärna tala med mig. Jag berättar gärna om hur det funkar med ledarhund. Jag kommer gärna till föreningar och skolor, om intresse finns, för att berätta om ledarhundar. Jag är nämligen så stolt och glad över min kompis.
Leif Westerlind