Annons

Ruža Källström, (S): Tidöpartiernas budget gör att Ulricehamns skolor tappar elva miljoner kronor

Tidöpartierna prioriterade bort utbildning i sin vårbudget, något som innebär elva miljoner kronor mindre i statsbidrag till skolorna i Ulricehamn, skriver Ruža Källström, Socialdemokraterna, i sin insändare.
Insändare • Publicerad 30 maj 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi behöver ha skolor i kommunen som kan ge alla elever möjlighet att lära nytt och utmana sig själva – som kan anpassa undervisning från varje elevs förmåga, skriver Ruža Källström, (S), i sin insändare.
Vi behöver ha skolor i kommunen som kan ge alla elever möjlighet att lära nytt och utmana sig själva – som kan anpassa undervisning från varje elevs förmåga, skriver Ruža Källström, (S), i sin insändare.Foto: Jonas Ekströmer/TT

En viktig förutsättning för den konkurrensförmåga företag i kommunen kommer att ha imorgon, avgörs på grundskolor och gymnasieskolor idag.

Du som anstränger dig i skolan och gör ditt bästa ska ha alla möjligheter att lyckas oavsett var du bor, vilka föräldrar du har eller vilken skola du går på. Det finns ingen koppling mellan smarta idéer, begåvningar och geografi. Trots det har föräldrars eller vårdnadshavares utbildningsnivå visat sig ha särskilt stor betydelse för hur elever presterar i skolan.

Annons

Tidöpartierna (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna) prioriterade bort utbildning i sin vårbudget. Det är flera kommuner som nu sliter med sin egen budget för skolan. För Ulricehamns kommun innebär det minskade statsbidrag med elva miljoner kronor från den högerkonservativa regeringen. Det påverkar möjligheten till särskilda undervisningsgrupper. Det påverkar även möjligheten att kunna stötta varje elev enskilt.

”Det är bra för samhället, arbetsmarknaden och den enskilda eleven att lyfta de som har det allra tuffast att klara skolan.”

Det innebär att även den elev som har det lättare för sig också drabbas när möjligheten att få uppmärksamhet och nya utmaningar försämras när skolmiljön blir stökigare och lärarens tid behöver gå till annat. Detta går tvärt emot det som skolforskningen har kommit fram till. Det är bra för samhället, arbetsmarknaden och den enskilda eleven att lyfta de som har det allra tuffast att klara skolan. En ojämlik skola försämrar alla elevers möjligheter att nå sin fulla potential – både den högpresterande och den som kan behöva lite mer stöd.

Det är naturligtvis inte bra. Vi behöver ha skolor i kommunen som kan ge alla elever möjlighet att lära nytt och utmana sig själva – som kan anpassa undervisning från varje elevs förmåga. Det är så vi ger företagen den bästa arbetskraften.

Ruža Källström, (S), biträdande oppositionsråd i Ulricehamns kommun.
Ruža Källström, (S), biträdande oppositionsråd i Ulricehamns kommun.Foto: Pernilla Rudenwall

Ruža Källström

Socialdemokraterna i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons