GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rödgrön ledning: Vår budget ger en grön och feministisk regionpolitik

1 400 miljoner kronor mer i generellt tillskott till hälso- och sjukvården, tillsammans med satsningar på lokaltrafik och förlossningsvård finns med i den Rödgröna ledningens tilläggsbudget för regionen för 2023.
debatt • Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Satsningar på lokaltrafik och vård finns med i den Rödgröna ledningens tilläggsbudget för 2023.
Satsningar på lokaltrafik och vård finns med i den Rödgröna ledningens tilläggsbudget för 2023.Foto: Pernilla Rudenwall

Vi i Rödgrön ledning vill gå från ord till handling och jämna ut könsskillnaderna i vårt samhälle. Vårt utgångsläge är en grön, feministisk regionpolitik som bottnar i alla människors lika värde och möjligheten för våra invånare att leva och bo i hela Västra Götaland. I en tid av oro behövs framtidshopp, optimism och sammanhållning för en positiv utveckling och trygghet.

Västra Götalandsregionen befinner sig i ett utmanande läge, med inflation, höjda elpriser, stigande räntor och en väldigt stor ökning av pensionskostnader. Vi är oroliga för utvecklingen av statsbidragen med den nya regeringen. Statsbidragen är en stor förutsättning för att landets regioner ska kunna ge våra invånare en god välfärd, där vi gemensamt mellan stat och region måste samarbeta. Vårt mål är att på bästa sätt jobba bort vårdköer, förbättra personalens arbetsmiljö, erbjuda en ännu bättre kollektivtrafik och minska utsläppen för att motverka klimatkrisen vi befinner oss mitt i.

Därför gör vi följande förändringar i vår tilläggsbudget för Västra Götaland:

–1 400 miljoner kronor mer i generellt tillskott till hälso- och sjukvård jämfört med 2022.

–25 miljoner kronor för stärkt samordning kring förlossningsvården.

–25 miljoner kronor för korta resor över zongränser i kollektivtrafiken.

–55 miljoner kronor för att sänka priserna i kollektivtrafiken från 1 maj 2023.

–25 miljoner kronor i låglönesatsning.

Våra invånare måste få vård i tid, genom ökad tillgänglighet och kortade köer. Vård efter behov ser vi att bara den offentliga vården i egen regi kan garantera. Västra Götaland ska erbjuda arbetsplatser med en hållbar arbetsmiljö, jämställda löner och där heltid är en rättighet och som ska innebära en rimlig arbetsbelastning.

Vi ser att Västra Götalandsregionen kan och måste vara ett föredöme för grön omställning. Vi ska vända utvecklingen och ge regionens koldioxidbudget den tyngd som krävs för att minska koldioxidutsläpp och energiåtgång, samtidigt som vi bevarar och stärker den biologiska mångfalden.

”Västra Götaland ska erbjuda arbetsplatser med en hållbar arbetsmiljö, jämställda löner och där heltid är en rättighet och som ska innebära en rimlig arbetsbelastning.”

Våra invånare måste få ett ökat utbud av kollektivtrafik även utanför städerna, bättre närtrafik och självklart ett stopp för höjda biljettpriser.

Vi som ledning måste vara lyhörda och öppna för dialoger och synpunkter. Vi kommer att leda regionen baserat på tillit till våra anställdas kompetenser, och bygga vidare på det goda samarbetet som finns inom regionen. Minskad administration och ökat individfokus i kombination med att fokusera på det lokala och innovation är viktiga nycklar framåt för oss.

Vi står inför en stor utmaning i en föränderlig tid, men vi ser stora möjligheter att bättre använda de resurser som finns i vår region för att bygga en robust välfärd i Västra Götaland.

Helén Eliasson (S), gruppledare

Carina Örgård (V), gruppledare

Madeleine Jonsson (Mp), gruppledare

Rödgrön ledning

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.