Annons

Reumatikerföreningen: Behåll badhuset i kommunal regi

Ett väl fungerande badhus behöver inte vara något skrytbygge, men är oerhört viktigt för bland annat reumatiker, skriver Reumatikerföreningen i sin insändare.
insändare • Publicerad 29 maj 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi är rädda för att privat ägande kommer att utesluta dem som bäst behöver anläggningen, skriver Reumatikerföreningen i sin insändare.
Vi är rädda för att privat ägande kommer att utesluta dem som bäst behöver anläggningen, skriver Reumatikerföreningen i sin insändare.Foto: Pressbild

De ledande politikerna i Ulricehamn är helt inställda på att vår kära simhall behöver ersättas med det snaraste. Trots en nyligen genomförd renovering faller den för tidens tand.

Den största frågan är om den ska ersättas av kommunen eller om en privat aktör ska stå för fiolerna.

Annons

Vi är många inom Reumatikerföreningen som har nytta och glädje av varmbassängen, bubbelpoolen och bastun. Varje måndagseftermiddag är vi cirka 100 medlemmar i åldrarna 25 till 91 år som deltar i vattengymnastiken i varmbassängen, varav cirka 20 procent är yrkesverksamma.

Det är till glädje och nytta för våra värkande kroppar. Det är en aktivitet som vi inte kan få på något annat sätt.

Vi hoppas innerligt att verksamheten blir kvar i kommunal regi! Vi har lärt oss av historien och sett hur det gått i andra kommuner som fallit för privatiseringsfrestelsen. Vi förväntar oss inte att det ska komma någon filantropisk företagare som vill överta verksamheten på samma premisser som råder nu. Självklart vill en privat företagare kunna plocka ut vinst ur satsningen.

Många av oss som använder anläggningen är kostnadskänsliga.

”Ur samhällsekonomiskt perspektiv ger badande till rimliga kostnader glädje, gemenskap, minskat behov av hemtjänst och sund fritidssysselsättning.”

Ett normalår, innan pandemin, frekventerades anläggningen av cirka 90 000 personer, 2022 redovisar badet 72 000 besökare mellan fyra månader och över 100 år. Det inbegriper ett tiotal föreningar, vård- och omsorg som rehab och funktionsnedsättningar, skola och ferieverksamhet. Exempelvis har Åsundens simförening ett hundratal aktiva simmare och bedriver undervisning i simning och livräddande. Den populära barnavdelningen används flitigt av familjer med småbarn. Babysim lockar många.

Vi har en kunnig och tillmötesgående personal, som vi gärna vill behålla och inte riskera att mista.

Ett väl fungerande badhus behöver inte vara något skrytbygge. En 50-metersbassäng och två varmbassänger skulle främja ett utökat användande och tävlande. I dagens läge är det många som inte kan få bassängtid. Ur samhällsekonomiskt perspektiv ger badande till rimliga kostnader glädje, gemenskap, minskat behov av hemtjänst och sund fritidssysselsättning.

Vi är rädda för att privat ägande kommer att utesluta dem som bäst behöver anläggningen. Dessutom passar den väl in i kommunens koncept Lassalyckans fritidscentrum.

Ingrid Saarva

För Ulricehamns Reumatikerförening

Annons
Annons
Annons
Annons