Rapport från framtiden: Protestmöte för vindkraft i Gullered år 2047

Signaturen ”Bygg ut vindkraften” tar oss med till ett möte i Gullered 2047 efter att vindkraftsbolaget tänkt stänga ner och ta bort bygdens vindkraftverk mot befolkningens vilja.
Publicerad 15 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Låt oss åtminstone få behålla en vindmölla som ett bevis på klok markanvändning genom åren”, rapporterar signaturen ”Bygg ut vindkraften” från ett framtida möte i Gullered.
”Låt oss åtminstone få behålla en vindmölla som ett bevis på klok markanvändning genom åren”, rapporterar signaturen ”Bygg ut vindkraften” från ett framtida möte i Gullered.Foto: Peter Boström

Protestmöte hålls i Gullered. Ni får inte riva våra vindkraftverk!

Året är 2047 i oktober. Vindkraftsbolaget har hotat att stänga och ta bort. Inte ett spår kommer att finnas kvar. ”Vind är inte lönsamt nu när sol och vätgas fungerar så bra”, säger bolaget.

Men i Gullered är man rasande. Man har beslutat samlas i den av bygdepengen sedan länge ordentligt upprustade bygdegården. Stolta över bygdens landmärke som visar på det mod och den initiativkraft man hade när hela Sverige som bäst behövde det. ”Sådan tur att vi inte lyssnade på foliehattarna den gången” säger byäldsten som kommer ihåg. Det var hösten 2022 och ingenting av alla de farhågor och olyckor som spreds av tillresande så kallade experter och trolltyckare på nätet, som alla talade emot verken, har besannats. Detta är alla överens om. Bygden har blomstrat och runt sjön finns nu ett vackert villaområde med goda kommunikationer av alla slag. Alla tycker om att se sina verk spegla sig i sjöns vatten i kvällsljuset. De vinkar glatt god morgon till alla barn i skolbussen och god kväll till hemvändande arbetspendlare. Hembygdsföreningen har haft planer på att anlägga ett café vid foten av ett av dem. Där skulle man finna information om drift och hur mycket verken bidragit med genom åren, lokalt och nationellt, till fördel både för ekonomi och miljö.

”Alla tycker om att se sina verk spegla sig i sjöns vatten i kvällsljuset. De vinkar glatt god morgon till alla barn i skolbussen och god kväll till hemvändande arbetspendlare.”

”Vi människor tycker inte om förändringar!” menar byäldsten på mötet. ”Låt oss åtminstone få behålla en vindmölla som ett bevis på klok markanvändning genom åren. Öland har ju kvar sina väderkvarnar. Vi vill bevara vår invanda miljö! Solceller och vätgas är ju så charmlöst i jämförelse”, avslutar hon. Det är nu inte säkert att bolaget lyssnar.

”Vindmöllor kan vi ta bort, ni skall vara glada att det inte är kärnkraftverk. Då hade det handlat om hundratusentals år”, säger bolaget.

Slut på berättelsen. Varför skulle det inte kunna bli så här?

Bygg ut!

Bygg ut vindkraften