Annons

Rädda oss från oss själva

Delar av vår jord håller på att bli obeboeliga. Antalet människor som tvingas på flykt kommer att öka år för år, påpekar Pontus Björkman.
Insändare • Publicerad 24 september 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varje människa kan engagera sig för en snabb omställning och förändra sina levnadsvanor, skriver Pontus Björkman.
Varje människa kan engagera sig för en snabb omställning och förändra sina levnadsvanor, skriver Pontus Björkman.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den unga klimatrörelsen Fridays For Future med Greta Thunberg i spetsen försöker rädda oss människor – från oss själva. Över hela världen drabbas människor och natur av allt kraftigare extremväder på grund av människors beteenden. Ändå agerar politiker i stort sett som om allt vore som vanligt.

En halv miljon människor har senaste tiden varit på flykt från eldstormarna i USA och i Sydamerika har hittills 100 000 bränder härjat. I Australiens monsterbränder i fjol dog upp till tre miljarder djur.

Annons

I flera länder i Afrika pågår fruktansvärda svältkatastrofer, bland annat som ett resultat av torka och klimatförändringar.

”Aldrig tidigare har vi ställts inför ett större hot.”

Grönlands och Antarktis isar smälter allt snabbare. Havsnivåhöjningen följer nu FN:s värsta scenario-kurva. Miljontals människor drabbas redan i dag av översvämningar och får se sina hem förstörda.

Permafrosten, som täcker en femtedel av jordens totala landyta, har blivit 0,3 grader varmare på tio år. I den ständiga tjälen gömmer sig enorma mängder växthusgaser, som släpps fria om marken tinar.

Delar av vår jord håller på att bli obeboeliga. Antalet människor som tvingas på flykt kommer att öka år för år.

Aldrig tidigare har vi ställts inför ett större hot. Aldrig tidigare har behovet av människor som står upp för våra gemensamma livsbetingelser varit större. Aldrig tidigare har lösningen varit lika enkel: att sluta förbränna fossila bränslen.

Du, vi, alla behövs. Varje människa kan engagera sig för en snabb omställning och förändra sina levnadsvanor. Varje politiker kan driva på för kommunala, regionala och nationella koldioxidbudgetar och klimatåtgärder som klarar Parisavtalets 1,5-gradersmål. Varje journalist kan i artikel efter artikel bevaka vår tids största nyhet. Varje företag kan ställa om.

Och vi kan alla stödja ungdomarna i Fridays For Future i deras globala klimatmanifestation på fredag. Låt oss i Sverige mötas upp (med två meters distans) utanför vartenda ett av landets kommunhus den 25 september – för en hållbar planet där den biologiska mångfalden kan blomstra.

Pontus Björkman, engagerad i nätverket Klimatsverige

Annons
Annons
Annons
Annons