Annons

Prideflaggan – den vackraste flaggan av alla

Det är självklar att hissa Prideflaggan i Ulricehamn. När jag ser en prideflagga tänker jag att här är alla välkomna, skriver Emma Bolsing.
Insändare • Publicerad 7 september 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag är stolt över att min stad återigen hissar prideflaggan och blir en del av kampen för en jämlik värld, skriver Emma Bolsing.
Jag är stolt över att min stad återigen hissar prideflaggan och blir en del av kampen för en jämlik värld, skriver Emma Bolsing.Foto: Sara Johari

I sin betydelse är prideflaggan enligt mig den vackraste av dem alla. Flaggan skapades på 1970-talet av Gilbert Baker. Svenskapride.se skriver att ”den står för stolthet och mångfald för HBTQIA-personer samt respekt för medmänniskor och tolerans”.

För mig är det en självklarhet att den flaggas under Ulricehamn Pride. När jag ser en prideflagga tänker jag att här är alla välkomna. Här spelar inte sexuell läggning, könsidentitet, religion eller hudfärg någon roll.

”I en tid när världen blir mer och mer inskränkt och där starka högervindar blåser vajar prideflaggan så vackert.”
Annons

Att istället hissa FN-flaggan som en symbol för alla människors lika värde, som Sverigedemokraterna i Ulricehamn anser, vore väldigt konstigt. Detta då Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och USA har vetorätt i säkerhetsrådet. Minst två av dessa länder är ju allt annat än för mänskliga- och HBTQIA-personers rättigheter.

Flertalet gånger genom åren har vetorätten används på de mest inhumana sätt. Exempelvis 2011 när Ryssland och Kina lade sitt veto mot den resolution som skulle fördöma den Syriska regeringens attacker mot demonstranter. År 2015 stoppade Ryssland ett förslag där FN fördömde massakern i Srebrenica i Bosnien 1995 och samtidigt i samma resolution uppmanade till kunskap och förebyggande av folkmord. Någon gång kanske FN kan bli vad det borde vara. Den dagen är när vetorätten försvinner, men det är en annan diskussion.

I en tid när världen blir mer och mer inskränkt och där starka högervindar blåser vajar prideflaggan så vackert. Som en ledstjärna visar den vägen som världen borde ta. En väg mot förståelse, respekt och medmänsklighet. Jag är stolt över att min stad återigen hissar prideflaggan och blir en del av kampen för en jämlik värld.

Emma Bolsing, gymnasieelev och förespråkare av mänskliga rättigheter

Annons
Annons
Annons
Annons