Annons

Prästen: Rock’n’roll är en alldeles utmärkt del av ett mänskligt liv

Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag gillar verkligen metal och ser den musiken som en viktig del i mitt liv. Men jag förstår samtidigt att det inte är en musiksmak som delas av alla som kommer till kyrkan”, skriver prästen Henrik Lööv i sitt svar till signaturen ”Lillgrabben”. Bilden visar Rammstein under en konsert.
”Jag gillar verkligen metal och ser den musiken som en viktig del i mitt liv. Men jag förstår samtidigt att det inte är en musiksmak som delas av alla som kommer till kyrkan”, skriver prästen Henrik Lööv i sitt svar till signaturen ”Lillgrabben”. Bilden visar Rammstein under en konsert.Foto: Claudio Bresciani / TT

Hej Lillgrabben. Vad glad jag blir över att du gått mycket till Svenska kyrkan! Till kyrkans gemenskap är alla välkomna oavsett vad man tror. Självklart tror kyrkan på Gud Fader, att Jesus är hans son och att den Helige Ande verkar än i dag. Men utifrån den bekännelse som kyrkan bär är alla välkomna att pröva och fundera vidare på vad man själv tror. Jag håller helt med om att religion och lära aldrig ska tvingas på någon. Kyrkan ser tron som en relation. Som en tillit på att Gud älskar varje människa och har offrat sig själv för att vara med oss för evigt. Att tvinga någon in i en relation är varken bra eller möjligt.

”Så fortsätt njut av den musik du älskar. Musik är en fantastisk gåva från Gud.”

Du har helt rätt i att vi inte pratar så mycket om rock’n’roll på söndagar. Oftast försöker vi hitta ett språk och en musik som förenar de som samlats. Det betyder inte att rock’n’roll ej kan ha en plats i en kristen människas liv. En av årets verkliga höjdpunkter var för mig Rammsteins konsert i Göteborg! Jag gillar verkligen metal och ser den musiken som en viktig del i mitt liv. Men jag förstår samtidigt att det inte är en musiksmak som delas av alla som kommer till kyrkan. Att hämta bilder från min musiksmak eller spela upp den blir därför inte så bra. Som alla präster har jag varit med om att lyfta fram bilder, inte sällan från någon film, som fallit platt på grund av att få andra delat min erfarenhet. Jag upplever inte att det innebär att andra människor i kyrkan, oavsett ålder, för den sakens skulle ser ner på eller dömer ut mitt intresse. Det är bara något de själva inte gillar. Lika lite som jag hade uppskattat om dansbandsmusik präglade gudstjänsten. Så vad vill jag säga med detta då. Ja egentligen bara två saker. För det första, skulle du vilja komma tillbaka till Svenska kyrkans gudstjänster så är du mer än välkommen oavsett vad du tror eller inte tror. Och för det andra, rock’n’roll är en alldeles utmärkt del av ett mänskligt liv även om vi kanske inte pratar så mycket om det i kyrkan. Så fortsätt njut av den musik du älskar. Musik är en fantastisk gåva från Gud.

Annons

Henrik Lööv,

präst i Ulricehamns pastorat

Annons
Annons
Annons
Annons