Annons

Politiken i Ulricehamn måste locka fler

Det är svårt att attrahera nya människor att ta politiska uppdrag, konstaterar Wiktor Öberg och Sebastian Gustavsson.
Insändare • Publicerad 17 september 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fullmäktige upplevs numera som en ren transportsträcka och något måste göras för att få uppdraget att bli mer intressant och attraktivt, anser skribenterna.

Under den senaste tiden har vi kunnat läsa i Ulricehamns Tidning om att många väljer att avsluta sina politiska uppdrag. Det är dessutom är så att det är betydligt fler som lämnar sina politiska uppdrag i vår kommun än vad som är fallet i våra grannkommuner. Detta är i längden ett hot mot den demokrati som de alla flesta av oss värnar och är stolta över.

”Många anser att uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige i dag är för ointressant.”

När många väljer att sluta och de flesta partier, så även vi moderater, ser att det är svårt att attrahera nya människor att ta politiska uppdrag. Då är det dags att ställa oss frågan, har vi rätt arbetssätt samt vad vi inom kommunens organisation och i partierna kan göra för att få till en förändring.

Annons

Vi moderater krävde redan 2018 att en demokratiberedning skulle tillsättas. Vi ser det som en självklarhet att demokratiberedningens uppdrag även måste omfatta de delar som handlar om hur vi ökar intresset för det politiska uppdraget.

Många anser att uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige i dag är för ointressant. När nuvarande organisation infördes var tanken att man skulle vitalisera kommunfullmäktiges uppdrag genom att man inrättade beredningar, vilket innebar att de flesta ledamöter skulle ha ytterligare ett uppdrag utöver kommunfullmäktige.

Under de senaste åren har dessa beredningar tagits bort och man har inte heller tillsatt de tillfälliga beredningar som man har möjlighet att göra. Fullmäktige upplevs numera som en ren transportsträcka och något måste göras för att få uppdraget att bli mer intressant och attraktivt.

Det är vårt gemensamma ansvar att värna och utveckla demokratin.

Wiktor Öberg (M), oppositionsråd

Sebastian Gustavsson (M), gruppledare

Annons
Annons
Annons
Annons