Annons

Peter Rydén: Vi ska vara glada att dragartister får läsa sagor för barn i Ulricehamn

Kulturen är en spegel av våra värderingar och vår samhällsanda, skriver Peter Rydén, fackligt förtroendevald för DIK i Ulricehamns kommun.
Publicerad 5 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”De senaste förespråkade inskränkningarna i många kommuner (tack och lov inte i Ulricehamns kommun än), som att förbjuda dragartister från att läsa sagor för barn eller censurera böcker som berör HBTQ+-frågor, underminerar inte bara våra grundläggande rättigheter utan skapar även en farlig norm där politiska makthavare bestämmer vad som är acceptabelt”, skriver Peter Rydén.
”De senaste förespråkade inskränkningarna i många kommuner (tack och lov inte i Ulricehamns kommun än), som att förbjuda dragartister från att läsa sagor för barn eller censurera böcker som berör HBTQ+-frågor, underminerar inte bara våra grundläggande rättigheter utan skapar även en farlig norm där politiska makthavare bestämmer vad som är acceptabelt”, skriver Peter Rydén.Foto: Seth Wenig

I en värld där mångfald och öppenhet är grundläggande för vår samexistens, spelar kulturella uttryck en avgörande roll i att främja mänskliga rättigheter och stärka vår demokrati. Det är när kulturyttringar får blomstra fritt, utan politisk styrning, som samhället visar sitt sanna ansikte – ett ansikte präglat av tolerans, inkludering och förståelse för våra olikheter.

Det är inte en överdrift att påstå att kulturen är en spegel av våra värderingar och vår samhällsanda. Genom böcker, teater, musik och andra konstformer får vi chansen att utforska nya perspektiv och utveckla en djupare förståelse för de komplexa utmaningar som omger oss. Därför är det oroande att se politiker, på både nationell och lokal nivå, försöka inskränka på denna frihet genom att begränsa kulturevent och biblioteksutbud baserat på deras egna åsikter.

”Det är när kulturyttringar får blomstra fritt, utan politisk styrning, som samhället visar sitt sanna ansikte.”
Annons

De senaste förespråkade inskränkningarna i många kommuner (tack och lov inte i Ulricehamns kommun än), som att förbjuda dragartister från att läsa sagor för barn eller censurera böcker som berör HBTQ+-frågor, underminerar inte bara våra grundläggande rättigheter utan skapar även en farlig norm där politiska makthavare bestämmer vad som är acceptabelt och vad som inte är det. Det är i denna stund som vi måste stå upp och försvara en kultur som är fri från politisk styrning.

Som förtroendevald för DIK, facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor, förstår jag vikten av att värna om vår kulturella mångfald och de uttryck som bidrar till vår gemensamma förståelse. Fri kultur räddar liv, inte bara genom att berika våra liv med skönhet och inspiration, utan även genom att uppmuntra oss att ifrågasätta, tänka kritiskt och sträva efter en bättre värld.

Låt oss tillsammans stå upp för kulturens frihet och för människors rätt att uttrycka sig utan rädsla för politisk påverkan. Det är genom en oinskränkt kultur som vi kan bygga en inkluderande samhällsstruktur som hyllar våra olikheter och möjliggör verklig förändring. Fri kultur räddar liv.

Peter Rydén, bibliotekarie på Tingsholm och fackligt förtroendevald för DIK,  facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor.
Peter Rydén, bibliotekarie på Tingsholm och fackligt förtroendevald för DIK, facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor.Foto: Pernilla Rudenwall

Peter Rydén,

fackligt förtroendevald för DIK i Ulricehamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons