Annons

Partierna har inte i kyrkan att göra

Det är med stor besvikelse vi i vårt kyrkoval fortfarande möter nomineringsgrupper som i sin partipolitiska gruppering ställer sig till förfogande och presenterar vad de vill arbeta med utan att klart och tydligt tala om Jesus, skriver Jörgen Åkesson.
Insändare • Publicerad 18 september 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska kyrkan som kristen församling måste ha Guds ord som grund och Jesus Kristus som hörnsten i församlingsliv och bygge, anser Jörgen Åkesson.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är åter dags för val i Svenska kyrkan. Det är trossamfundet Svenska kyrkan, vår kristna Lutherskt evangeliska kyrka, som sedan år 2000 är fri från alla statliga bindningar som nu åter igen bjuder sina medlemmar till val.

Bibeln är den instruktionsbok som gäller för livet på jorden, det liv som Gud har skapat. Ibland märks det tydligt att kunskapen och användandet av informationen i Bibeln är bristfällig. Vi nyttjar livet, jordens resurser och bedriver verksamheter utan vare sig omtanke eller eftertanke.

Annons

Svenska kyrkan som kristen församling måste ha Guds ord som grund och Jesus Kristus som hörnsten i församlingsliv och bygge. Det är med stor besvikelse vi i vårt kyrkoval fortfarande möter nomineringsgrupper som i sin partipolitiska gruppering ställer sig till förfogande och presenterar vad de vill arbeta med och kämpa för utan att klart och tydligt tala om Jesus.

”Svenska kyrkan av i dag har inte ekonomin som det största problemet, utan det andliga förvaltandet.”

Vi som vill vara kristna måste leva i relation, först och främst med vår Herre och skapare, men också som en konsekvens i relation med varandra. Detta är församlingen som med sina medlemmar, de förtroendevalda och sin personal förenas i kyrkan och den självklara söndagsgudstjänsten där all verksamhet måste hämta sin drivkraft.

När vi möts märker vi våra olikheter, och så skall det vara. Det kristna livet handlar om att växa och mogna, förändras och ibland förvandlas. Det är vi som människor som kan förändras av vår Herre och inte tvärt om. Gud är evig och Jesus Kristus densamme i går, i dag och i evighet. Vi som människor förvaltar bara en liten del av livet – vår stund på jorden.

I våra församlingar är det lätt att vi drunknar i alla måsten – aktiviteter, verksamheter och konsumtion som gör att vi aldrig känner oss nöjda. Istället skall vi mätta vår längtan med det som bär evigheten inom sig. Svenska kyrkan av i dag har inte ekonomin som det största problemet, utan det andliga förvaltandet. Tror vi på det vi säger oss bekänna eller mättar vi vår själsliga hunger med det som aldrig gör oss tillfreds.

Att våga tro och hoppas på något som sträcker sig längre än det vi ser och kan påverka, det är att bära evigheten inom sig. Lyft blicken och våga se framåt mot en okänd morgondag och följ honom som säger: Jag är vägen, sanningen och livet.

Jörgen Åkesson, Toarps församling, ledamot i stiftsfullmäktige för Skara stift och ledamot i kyrkomötet för POSK

Annons
Annons
Annons
Annons