Annons

Överge inte det afghanska folket

Visa hjärta till människor som finns hos oss men som har sina familjer, släktingar och vänner i en krigszon, uppmanar Inger Mellåker.
Insändare • Publicerad 7 september 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
USA och andra länder har övergett det afghanska folket. Människor tvingas tillbaka till en tillvaro där kvinnor inte ges möjlighet att arbeta eller vistas fritt ute, konstaterar Inger Mellåker.Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi

I dagarna möts vi av förfärlig bilder från Afghanistan och talibanernas framfart i landet. USA och andra länder har övergett det afghanska folket. Människor tvingas tillbaka till en tillvaro där kvinnor inte ges möjlighet att arbeta eller vistas fritt ute och där flickor inte ges möjlighet att gå i skolan, en tillvaro av skräck och flykt.

En del undrar hur världen kan hjälpa människor som lever i detta sönderfallande samhälle? Det undrar jag också och kan tipsa om att stötta organisationer som trots allt har möjlighet att verka i krigszoner.

”Du och jag kan göra skillnad genom att vara medmänniska och visa medmänsklighet.”
Annons

Men här i Ulricehamn finns annat att göra. Här finns nämligen de anhöriga till dem som drabbas av våldet. Här finns de som har familjer, släktingar och vänner som de kanske inte får kontakt med eller som de är smärtsamt oroliga för. Här finns de som minns med hela sin kropp det de flydde från för fem–sex år sedan. Här finns de som tillfälligt fått sina ärenden och eventuella utvisningar pausade och som ändå är livrädda att behöva återvända. Här finns de som ännu inte fått påbörja sina liv under trygga former som ett uppehållstillstånd eller en amnesti kan ge.

Vi i Svenska kyrkan och många med oss har lärt känna dessa barn, unga och föräldrar och lider nu med våra afghanska vänner. Du och jag kan göra skillnad genom att vara medmänniska och visa medmänsklighet. Säg hej och prata lite, fråga hur någon mår och visa på så sätt omsorg.

Afghaner finns på många arbetsplatser, i skolan, i idrottsföreningar, i grannlägenheten med mera. Nu, ulricehamnare, hjälps vi åt att göra skillnad. Visa hjärta till människor som finns hos oss men som har sina familjer, släktingar och vänner i en krigszon.

Inger Mellåker, diakon, Svenska kyrkan, Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons