Osakliga påhopp på Ebba Busch

Svar till Helén Eliasson (S) och Ann-Christin Ahlberg (S), UT 23/1.
Replik • Publicerad 30 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Helén Eliasson (S) möter jag varje vecka. Vi brukar lyssna till varandra och jag uppskattar hennes konstruktiva oppositionsroll. Därför är jag så förvånad att hon vill bidra till denna misskreditering av Ebba Busch, skriver Conny Brännberg.
Helén Eliasson (S) möter jag varje vecka. Vi brukar lyssna till varandra och jag uppskattar hennes konstruktiva oppositionsroll. Därför är jag så förvånad att hon vill bidra till denna misskreditering av Ebba Busch, skriver Conny Brännberg.Foto: Pontus Lundahl/TT

I en tid då det sprids mängder av "fake news" och alternativa fakta på nätet, bör politiker vara förebilder och stå för sanna bilder. Därför är jag både förvånad och besviken att Helén Eliasson, den främste socialdemokraten i Västra Götalandsregionen, sätter sitt namn under ett debattinlägg som kan liknas vid att koka soppa på en spik.

Efter partiledardebatten, där Kristdemokraternas partiledare gav två exempel på konsekvenserna av pandemin, verkar Socialdemokraternas spinndoktorer ha bestämt sig för att satsa rejält med krut på en miss som Ebba Busch gjorde. Hon namngav Sahlgrenska universitetssjukhuset i sitt första exempel, men hade ingen källa kopplat till exemplet om inställda operationer. Detta verkar ha gett upphov till en idé att ge sig på Ebba Busch.

”Jag tror inte att ni tjänar ett skvatt på denna typ av misskrediteringar.”

Strategin verkar vara att lägga ord i Ebba Buschs mun och sedan göra en massiv kampanj i de västsvenska tidningarna.

Helén Eliasson möter jag varje vecka. Vi brukar lyssna till varandra och jag uppskattar hennes konstruktiva oppositionsroll. Därför är jag så förvånad att hon vill bidra till denna misskreditering av Ebba Busch.

Nu behöver Ebba Busch inte någon som försvarar sig. Det klarar hon så bra själv. Men jag vill inte att läsarna ska tro att det Socialdemokraterna säger att Ebba Busch sagt är sant. Hon sa aldrig det som Socialdemokraterna gör gällande.

Jag förstår att Ebba Busch är ett problem för Socialdemokraterna. Hon har kritiserat regeringen för bristande ledarskap under pandemin. Nu vill de västsvenska socialdemokraterna hjälpa Stefan Löfven, men väljer att göra det med stöd av en falsk utsaga.

Eftersom det är trovärdiga skribenter som satt sitt namn under denna debattartikel är det lätt för läsarna i Sjuhäradsbygden att få denna bild av Ebba Busch.

I en tid då över 11 000 personer dött i sviterna av pandemin, då smittan sprids i samhället, då köerna växer inom sjukvården och vår personal som ska hantera detta behöver allt stöd, då väljer Socialdemokraterna att göra stor sak av en miss som Ebba Busch gjorde i ett inlägg i partiledardebatten.

Jag tror inte att ni tjänar ett skvatt på denna typ av misskrediteringar.

Conny Brännberg (KD), regionråd, Västra Götalandsregionen