Annons

Öppen och lyhörd dialog saknas om skolavslutningen i Tvärred

Tillvägagångssättet för det ändrade upplägget kring skolavslutningen i Tvärred ifrågasätts. Varför existerar brukarråd och elevråd om inte viktiga frågor för både barn och föräldrar tas upp? skriver insändarskribenterna.
Insändare • Publicerad 7 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den traditionella avslutningen i kyrkan i Tvärred har nu tagits bort. Istället ska läsåret avslutas på skolgården.
Den traditionella avslutningen i kyrkan i Tvärred har nu tagits bort. Istället ska läsåret avslutas på skolgården.Foto: Stefan Bjarnefors

Vi är många som är besvikna på beslutet att bryta den långa och fina traditionen och flytta Tvärreds skolavslutning från kyrkan till skolgården. Att beslutet är taget av en eller några få personer, utan dialog med barn och föräldrar, gör allting ännu tråkigare. Flera andra skolor inom samma område har varit lyhörda och väljer därför att återgå till den traditionella avslutningen i kyrkan.

I Tvärred har önskemål lyfts om att få återgå till den traditionella skolavslutningen i kyrkan nu när pandemirestriktionerna lättats, redan vid vårens utvecklingssamtal. Många har även tagit för givet att det är så det borde bli, eftersom inte skolan har tagit upp frågan om andra alternativa lösningar i vare sig elevråd eller brukarråd. Men i stället fattade rektor och lärare beslutet på egen hand utan någon som helst dialog med andra berörda.

”Flertalet föräldrar har varit i kontakt med ansvarig rektor för att försöka förstå anledningen till beslutet samt lyft synpunkter, men upplever sig bemötta med en tydlig ovilja till lyhördhet och dialog.”
Annons

Skolavslutningen är barnens dag. Ändå blev barnen informerade om att skolavslutningen skulle hållas på skolan och skolgården utan att ha fått möjlighet att vara med och påverka beslutet. Samtidigt fick de även höra att det fanns föräldrar som skickat arga och elaka mejl till rektorn, vilket resulterade i att flera barn kom hem ledsna och oroliga över att det kanske var deras föräldrar. Om sådana mejl ens har skickats är det sanslöst ogenomtänkt av ansvariga på skolan att belasta barnen med den typen av information och därmed ge dom skuldkänslor!

Flertalet föräldrar har varit i kontakt med ansvarig rektor för att försöka förstå anledningen till beslutet samt lyft synpunkter, men upplever sig bemötta med en tydlig ovilja till lyhördhet och dialog. Dessutom har ingen rimlig anledning presenterats utan enbart ”att det är bäst för barnen” eftersom det ska finnas något eller några barn som har svårt att sitta still och blir stressade av ett miljöombyte. Skulle våra barn i Tvärred vara annorlunda, eller ska det kanske tolkas stökigare, jämfört med andra barn i kommunen? Att barn kan ha svårt att sitta still är väl varken nytt eller unikt? En promenad från skolan till kyrkan ett stenkast bort torde heller inte vara det största miljöombytet ett barn är med om. Ger det rätt signaler att ta ett beslut utifrån något eller några få barn och sedan kräva alla andra barn ska anpassa sig efter det?

Ett skolavslutningsprogram på skolan med fri lek låter som ett taktiskt drag och kan säkert låta lockande för många barn, men hur många kommer att minnas en sådan skolavslutning i vuxen ålder? Barnen är på skolan och på skolgården varje annan skoldag resten av året, varför inte låta denna dag vara lite mer speciell och högtidlig än så?

Anledningen som presenterats låter mer som en efterkonstruktion och för att undvika dialog. Varför existerar brukarråd och elevråd om inte viktiga frågor för både barn och föräldrar tas upp?

En lyhörd dialog mellan skola, barn och föräldrar hade varit önskvärt. Även om det tyvärr är för sent att ändra något inför det här årets avslutning finns en ny chans tills nästa år. Alla kan göra misstag och fatta dåliga beslut – det viktiga är att vara lyhörd och inse när man behöver omvärdera.

Besvikna barn och föräldrar i Tvärred

Annons
Annons
Annons
Annons