Annons

Öka kunskaperna inom kvinnosjukdomar

Kristdemokraterna vill inrätta ett nationellt forskningsprogram för kvinnosjukdomar och kvinnors hälsa, det skriver tre företrädare för partiet i Västra Götaland.
Insändare • Publicerad 3 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristdemokraterna vill inrätta ett nationellt forskningsprogram för kvinnosjukdomar och kvinnors hälsa.Foto: isabell Höjman/TT

Sjukvården ska vara jämställd men det är inte helt ovanligt att kvinnors besök på vårdcentralen möts av orden ”det är normalt att ha ont vid menstruation” eller ”alla kvinnor spricker vid förlossningen”. Kvinnoproblem så som menstruation, förlossningsskador och klimakteriebesvär möts emellanåt av ett ryck på axlarna på grund av bristande förståelse och kunskap.

Kristdemokraterna vill inrätta ett nationellt forskningsprogram för kvinnosjukdomar och kvinnors hälsa. Vi vill lyfta problematiken med att många kvinnor aldrig får en diagnos och därmed inte korrekt behandling. Det är ungefär 10 procent av kvinnorna i Sverige som lider av endometrios, en sjukdom där livmoderslemhinnan sprids utanför livmodern och skapar en kronisk inflammation med svåra buksmärtor. Svåra premenstruella besvär (PMS) med ångest, nedstämdhet och irritation drabbar tre till fem procent. Många fler lider men har inte fått en korrekt diagnos.

Annons

För många kvinnor kan dessa och andra sjukdomar orsaka sjukskrivningar varje månad och skapa såväl fysiska, psykiska och ekonomiska problem. Vi vill att mer forskning ska riktas på kvinnosjukdomar, förlossningsskador och vad som händer under klimakterieperioden. Kristdemokraterna i Västra Götaland vill att varje kvinna som söker sjukvård för kvinnospecifika problem ska mötas av förståelse, kunskap och ett effektivt vårdförlopp som snabbt kan ge rätt diagnostik och möjlighet till behandling om det krävs.

Lisa Berglund

Frida Edberg

Maria Nilsson

Kristdemokrater i Västra Götaland

Annons
Annons
Annons
Annons