GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya Ulricehamn: Inför ett skönhetsråd för stadens utveckling

Nya Ulricehamn föreslår att kommunen ska inför ett så kallat skönhetsråd, som tidigt kan tillvarata invånarnas intressen när det ska byggas nytt.
Insändare • Publicerad 6 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya Ulricehamn vill inrätta ett skönhetsråd för att ta tillvara medborgarnas åsikter om stadsutvecklingen.
Nya Ulricehamn vill inrätta ett skönhetsråd för att ta tillvara medborgarnas åsikter om stadsutvecklingen.Foto: Pernilla Rudenwall

En fråga som seglat upp i kommunvalet är bebyggelsen i Ulricehamns centrum. Det finns givetvis delade meningar om det som byggts den senaste tiden och under de senaste åren, men tonvikten ligger på att höga hus i betong inte hör hemma i centrum. Det är inte bara höjden och materialet som kan uppröra utan också utformningen i sig. Åsikterna mellan invånare och de som bygger skiljer sig ofta åt. Nya Ulricehamn har länge haft sin åsikt klar. Frågan om Marknadsplatsens bebyggande är ett exempel där vi varit ensamma i kommunstyrelsen om att inte vilja exploatera den.

I flera kommuner i landet finns så kallade skönhetsråd för att ta tillvara på synpunkter och diskutera stadens utformning på ett tidigt stadium. De kan se lite olika ut, allt från representanter från alla partier, ibland också med ledamöter från exempelvis hembygdsföreningar. Det kan också vara ”vanliga medborgare” som anmält sitt intresse att vara med. Nya Ulricehamn vill därför inrätta ett skönhetsråd i Ulricehamn för att ta tillvara medborgarnas åsikter på ett tidigt stadium. Det handlar om vårt gemensamma rum i staden som påverkar oss och besökare för lång framtid. Därför menar vi att frågan är viktig. Hur rådet ska utformas bör utredas med utgångspunkt i de erfarenheter man har från andra kommuner.

Mats Bogren

Åke Wallgren

Nya Ulricehamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.