Annons

Nya Ulricehamn: Demokrati måste få kosta

Att genomföra en folkomröstning innebär både merarbete och en kostnad, men den är försvarbar, skriver Mikael Levander, Nya Ulricehamn.
Insändare • Publicerad 24 september 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I en tid då många känner sig allt mer distanserade från politiska beslutsfattare, är folkomröstniing ett sätt att stärka förtroendet för det demokratiska systemet, skriver Mikael Levander, Nya Ulricehamn.
I en tid då många känner sig allt mer distanserade från politiska beslutsfattare, är folkomröstniing ett sätt att stärka förtroendet för det demokratiska systemet, skriver Mikael Levander, Nya Ulricehamn.Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

I våras drog Bengt-Olof Foss, Jonas Yngström och Curt Ferm igång en namninsamling med kravet på folkomröstning angående Marknadsplatsen. De lyckades på kort tid samla ihop det antalet röster som krävdes. Det är ett tecken på att frågan är betydelsefull för tillräckligt många invånare. Människor som engagerar sig är avgörande för demokratins fortlevnad och det kan vi aldrig få för mycket av.

Folkomröstningar är ett verktyg som finns med i den demokratiska paletten och ger medborgarna en direkt röst, i för dem, viktiga frågor. När invånarna uttrycker en önskan om en folkomröstning bör deras vilja tas på allvar. I en tid då många känner sig allt mer distanserade från politiska beslutsfattare, är det ett sätt att stärka förtroendet för det demokratiska systemet. Att ignorera ett sådant krav riskerar att skapa en klyfta mellan politiker och folket, vilket kan leda till en känsla av att medborgarnas åsikter inte respekteras.

”Av Nya Ulricehamns åtta ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige kommer en majoritet av dessa att ställa sig bakom att det genomförs en folkomröstning.”
Annons

Att genomföra en folkomröstning innebär både merarbete och en kostnad, men den är försvarbar. Demokrati är inte gratis och demokrati måste få kosta. Demokrati är en investering i ett system som bygger på medborgarnas engagemang och delaktighet. Alternativet – att inte låta folket få sin röst hörd i den här frågan – kan leda till långsiktiga kostnader i form av misstro mot politiker och minskat samhällsengagemang.

En majoritet av Nya Ulricehamns förtroendevalda tror och hoppas att en folkomröstning kan skapa en större medvetenhet och förståelse kring den här frågan och samhällsfrågor i stort. Genom att debattera och diskutera kan människor lära sig mer om ämnet, vilket stärker det medborgerliga engagemanget. En välinformerad befolkning är grunden för ett starkt demokratiskt samhälle.

Av Nya Ulricehamns åtta ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige kommer en majoritet av dessa att ställa sig bakom att det genomförs en folkomröstning.

Mikael Levander

Nya Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons