Annons

Ny matbutik vid Ulricehamnsmotet slår hårt mot butikerna i Ätradalen

Vi står vid ett vägskäl. Genom att satsa på service och utbildning på landsbygden kan vi skapa hållbara samhällen för framtiden, skriver signaturen ”Låt landsbygden leva”.
Insändare • Publicerad 17 oktober 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Butikerna i Timmele och Dalum kämpar redan för sin överlevnad. Att bygga en ny livsmedelsbutik vid motorvägen skulle slå hårt mot dessa viktiga samhällsbutiker, skriver insändarskribenten.
Butikerna i Timmele och Dalum kämpar redan för sin överlevnad. Att bygga en ny livsmedelsbutik vid motorvägen skulle slå hårt mot dessa viktiga samhällsbutiker, skriver insändarskribenten.Foto: Privat

Jag läser att kommunen överväger att tillåta en ny livsmedelsbutik vid Ulricehamnsmotet, trots att förvaltningen varnat för detta. Att fortsätta i denna riktning känns som ytterligare ett slag mot landsbygden, som redan har fått stå tillbaka.

Butikerna i Timmele och Dalum kämpar redan för sin överlevnad. Att bygga en ny livsmedelsbutik vid motorvägen skulle slå hårt mot dessa viktiga samhällsbutiker. Det pratas ofta om att bevara och utveckla landsbygden, men verkligheten visar gång på gång att landsbygdens behov ignoreras. Varför inte istället satsa på att stärka och stötta de butiker som redan finns och servar lokalsamhället? Om vi vill ha en levande landsbygd måste vi börja prioritera den. Det handlar inte bara om ekonomi utan om att bevara en livsstil och ett samhälle där små orter kan leva och utvecklas.

”Det pratas ofta om att bevara och utveckla landsbygden, men verkligheten visar gång på gång att landsbygdens behov ignoreras.”
Annons

Dessutom finns det en stor risk att andra viktiga utvecklingsprojekt, som byggande av bostäder på landsbygden, blir bortprioriterade om fokus enbart ska läggas på projekt i centralorten.

Samtidigt rapporteras det också om minskade barnkullar, vilket kommer att påverka skolor som i Blidsberg och Dalum. Skolområden riskerar att delas in i låg- och mellanstadieklasser för att klara av elevunderlaget och skapa stora nog klasser för en god pedagogisk miljö. Ska vi snart vara tillbaka till 2013, då det var hot om nedläggningar av landsbygdsskolor? Är det verkligen den väg vi vill gå?

Vi står vid ett vägskäl. Genom att satsa på service och utbildning på landsbygden kan vi skapa hållbara samhällen för framtiden. Det behövs en långsiktig plan som sätter landsbygdens behov i fokus – inte bara centralortens. Ulricehamns kommun är stor, och hela kommunen behöver leva.

Låt landbygden leva

Annons
Annons
Annons
Annons