Annons

Ny fastighetsskatt kan tvinga folk att lämna sin bostad

En återinförd fastighetsskatt skulle bli kostsam för många. I de förslag som diskuterats skulle villa- och bostadsrättsägare drabbas av höjda skatter på tiotusentalskronor om året. Vanliga människor skulle tvingas att flytta från hus och hem, skriver Christian Ekström.
Debatt • Publicerad 8 september 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De förslag om återinförd fastighetsskatt som har presenterats den senaste tiden varierar i storlek, men i samtliga fall skulle de innebära en hård smäll för hus- och lägenhetsägare, anser Christian Ekström.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sveriges miljoner villa- och bostadsrättsägare behöver få ett rakt besked av finansminister Magdalena Andersson (S). Kommer den avskydda fastighetsskatten återinföras? Flera förslag om en återgång till fastighetsskatt har förts fram den senaste tiden. Senast av Stockholms handelskammares omstartskommission, men även LO och Socialdemokraternas tankesmedja Tiden har föreslagit en statlig fastighetsskatt.

En återinförd fastighetsskatt skulle bli kostsam för många. I de förslag som diskuterats skulle villa- och bostadsrättsägare drabbas av höjda skatter på tiotusentalskronor om året. Vanliga människor skulle tvingas att flytta från hus och hem. Ändå vägrar finansministern att svara på om skatten kommer återinföras.

Annons

I Dagens Industri nyligen hävdade hon att fastighetsskatten innebär en rabatt för höginkomsttagare, vilket är ett lika felaktigt som beklagligt påstående. (Finansministern om skatten: rabatt för höginkomsttagare, Dagens Industri, 21/8–20).

”Bostadsägare behöver kunna känna sig trygga med vilka kostnader de har att räkna med.”

En majoritet av alla husägare i Sverige skulle få kraftigt ökade boendekostnader om fastighetsskatten återinfördes. Det skulle slå särskilt hårt mot människor som valt att bo länge i sina hem. Människor som inte nödvändigtvis är vare sig förmögna eller höginkomsttagare, utan bara har trivts så bra i sina hem att de valt att bo kvar. En återinförd fastighetsskatt skulle tvinga många av dem att flytta. De nya förslagen om en återinförd fastighetsskatt föreslås dessutom även gälla bostadsrätter.

De förslag om återinförd fastighetsskatt som har presenterats den senaste tiden varierar i storlek, men i samtliga fall skulle de innebära en hård smäll för hus- och lägenhetsägare.

Ett småhus med ett försäljningspris på 2,9 miljoner kronor skulle få en årlig fastighetsskatt på över 21 000 kronor baserat på 2019 års bostadspriser om den gamla skatten återinfördes. För den som bor i områden där taxeringsvärdena stigit mycket de senaste åren skulle skatten bli väsentligt högre. Det skulle kraftigt försämra privatekonomin och marginalerna för många hushåll. Därpå ska läggas Sveriges redan höga reavinstskatter på bostäder.

Sex av tio hushåll i Sverige äger sin bostad. En bostad köpt med hårt skattade pengar. Ofta låter det som att det är de rika som ska betala mer, men fyra av tio småhus som berörs av förslaget ägs av låg- och medelinkomsttagare.

Sveriges alla bostadsägare behöver kunna känna sig trygga med vilka kostnader de har att räkna med. Boendebeskattningen behöver vara transparent, förutsägbar och legitim för den enskilde. Den gamla fastighetsskatten avskaffades på goda grunder. Det är dags att dagens politiker begraver frågan och stänger dörren för en återinförd fastighetsskatt, så att svenska folket ges möjlighet att sova gott om natten.

Christian Ekström, vd, Skattebetalarnas förening

Annons
Annons
Annons
Annons