Nej till gummigranulat på Lassalyckans planer

Aldrig mera gummigranulat i vår kommun, kräver Miljöpartiet.
Insändare • Publicerad 17 april 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Miljöpartiet i Ulricehamn är emot gummigranulat i samband med ett eventuellt byte av konstgräs vid Lassalyckan.
Miljöpartiet i Ulricehamn är emot gummigranulat i samband med ett eventuellt byte av konstgräs vid Lassalyckan.

På kommunstyrelsens möte den 14 april fanns ett ärende om investeringsmedel för utbyte av konstgräs vid Lassalyckan. På samma möte kom kommunens årsredovisning 2020 upp med en årsredovisningsbilaga som heter Grönt bokslut. Där kan man tydligt läsa:

”Inför ett byte av underlaget på Lassalyckans konstgräsplaner för fotboll har en utredning genomförts. Det finns bra alternativa underlag som släpper ut betydligt mindre mikroplast än befintliga underlag. Genom att använda bättre underlag kan utsläppen av mikroplaster minska drastiskt då just konstgräsplanerna står för en stor del av Ulricehamns kommuns totala utsläpp av mikroplaster.”.

”Om förvaltningens förslag kommer att godkännas i kommunstyrelsen så bryter man förmodligen mot Svenska fotbollförbundets regler,”

I lördagens UT kunde man läsa att fritidsintendent Tomas Dahl säger att förvaltningen landat i att återigen använda sig av gummigranulat som är det vanligaste och billigaste alternativet.

Detta uttalande bryter mot alla beslut i motioner från MP och även från Centern. Dessa motioner antogs på kommunfullmäktige i februari 2018. I det kommunala handlingsprogrammet finns också en skrivning som säger att utsläpp av mikroplaster ska minimeras.

I det miljöstrategiska programmet som antogs på fullmäktige i december 2018 finns en punkt med om att minska utsläpp av mikroplaster.

Till sist vill vi påpeka att Svenska fotbollförbundet kom med nya krav för tävlingsspel på konstgräs från och med 2020. Dessa krav är tuffa.

Om förvaltningens förslag kommer att godkännas i kommunstyrelsen så bryter man förmodligen mot Svenska fotbollförbundets regler och konstgräset kommer inte att godkännas.

Vi i MP kommer att påpeka detta både i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige med innebörden: ”Aldrig mera gummigranulat i vår kommun!”.

Arne Fransson (MP), ledamot i kommunfullmäktige och gruppledare

Kerstin Berggren (MP), ersättare i kommunstyrelsen

Mikael Odhage (MP), ersättare i kommunfullmäktige

Ingemar Basth (MP), ledamot i kommunfullmäktige