Annons

Moderaterna i Tranemo: Praktik för de som går på försörjningsstöd

Moderaterna i Tranemo vill att näringslivet och Arbetsförmedlingen erbjuder praktikplatser för personer med försörjningsstöd.
insändare • Publicerad 11 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaterna i Tranemo föreslår praktikplats i ett tidigt skede när personer behöver försörjningsstöd.
Moderaterna i Tranemo föreslår praktikplats i ett tidigt skede när personer behöver försörjningsstöd.Foto: Jessica Gow/TT

Vi Moderater i Tranemo vill se fler i arbete och färre som går på bidrag. Bidragsberoende lägger grund till långtidsarbetslöshet och därmed ökar risken för utanförskap.

Det saknas arbetskraft både i näringslivet och i den kommunala sektorn både lokalt och i riket. Samtidigt visar siffror på att över 800 000 människor i arbetsför ålder lever på bidrag, dessutom lever ytterligare cirka 500 000 personer på bidrag av andra orsaker. Att detta kostar samhället enorma resurser är det inget tvivel om, både för vår gemensamma välfärd men framför allt för individen själv. Att kunna vara självförsörjande och känna att man är en del av något är viktigt framför allt i en psykologisk aspekt där ensamhet och isolering påvisar risken för psykisk ohälsa.

”Att i stället för att bli passiv och vara isolerad hemma får komma ut på praktik på ett företag och sedan ha möjligheten att bli anställd skulle gynna hela vår kommun.”
Annons

Det kan oftast ta lång tid att komma in på arbetsmarknaden och ju längre tiden går desto svårare blir det. Vi Moderater vill med hjälp av näringslivet och Arbetsförmedlingen kunna erbjuda praktikplatser för de med försörjningsstöd i ett väldigt tidigt skede från det att man skrivs in på enheten. Vi anser att detta skulle gynna både näringslivet, kommunen och individen.

Får vi fler som arbetar och bidrar har vi större förutsättningar att kunna driva god välfärd som skola, vård och omsorg, den matematiken tror vi alla är överens om. Att i stället för att bli passiv och vara isolerad hemma får komma ut på praktik på ett företag och sedan ha möjligheten att bli anställd skulle gynna hela vår kommun.

Moderaterna i Tranemo

Annons
Annons
Annons
Annons