Annons

Moderaterna: Gårdsförsäljning del av en aktiv landsbygdspolitik

I en modern och aktiv landsbygdspolitik anser Moderaterna att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är en självklar del, skriver Lars Holmin tillsammans med andra moderata politiker i en insändare.
insändare • Publicerad 30 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förbud mot att sälja vin på gårdar drabbar besöksnäringen negativt då besökare tvingas lämna utan att köpa med sig alkoholdrycker liksom även vinproducenterna förlorar intäkter, skriver företrädare för Moderaterna i sin insändare.Foto: Jessica Gow/TT

En statlig utredning föreslår att gårdsförsäljning av vin och sprit ska tillåtas under vissa förutsättningar. Moderaterna är positiva till att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker eftersom försäljningen av alkoholhaltiga drycker bidrar till att gynna både det lokala näringslivet och turist- och besöksnäringen i hela Västra Götalandsregionen.

När regionstyrelsen i början av sommaren yttrade sig över den statliga utredningen med förslag att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker röstade Socialdemokraterna nej till att tillåta gårdsförsäljning. Det förvånar oss att Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen röstar emot förslag med en potential för landsbygden att utvecklas och växa. För en levande landsbygd behövs entreprenörskap och småföretagande. I en modern och aktiv landsbygdspolitik anser Moderaterna att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är en självklar del som bidrar till utveckling och jobb.

Annons

Ofta riktar sig de svenska vingårdarna till turister, vilka förväntar sig att kunna köpa alkoholdrycker vid besök. Förbud mot att sälja vin på gårdar drabbar besöksnäringen negativt då besökare tvingas lämna utan att köpa med sig alkoholdrycker liksom även vinproducenterna förlorar intäkter.

”Moderaterna är en säker röst för entreprenörskap och utveckling av landsbygden där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är en bidragande del.”

Antalet svenska vinproducenter har ökat under de senaste åren. Det är verksamheter som skapar jobb och bidrar till en positiv utveckling för svensk landsbygd i Södra Älvsborg. Dessvärre hämmas svenska vinproducenter av svensk alkohollagstiftning. Detta vill Moderaterna förändra så att det ska bli enklare med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker under vissa förutsättningar och därför ställde vi oss också positiva till yttrandet.

Genom att säga nej visar Socialdemokraterna att de inte bryr sig om landsbygden och företagande i Södra Älvsborg. Sverige idag är det enda landet inom EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Detta vill vi ändra på. Moderaterna är en säker röst för entreprenörskap och utveckling av landsbygden där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är en bidragande del.

Lars Holmin (M), Regionråd, Ulricehamn

Mats Abrahamsson (M), Kommunalråd, Sotenäs

Linn Brandström (M), Regionråd ,Töreboda

Gustaf Josefson (M), Kandidat Regionfullmäktige, Mölndal

Annons
Annons
Annons
Annons