Annons

Miljöpartiet: Vätgas riskerar att bli dyrt på lång sikt

Kostnaderna och riskerna med vätgas är stora, skriver företrädare för Miljöpartiet i Ulricehamn som ett svar till Kristdemokraterna.
Insändare • Publicerad 6 september 2022 • Uppdaterad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Företrädare för Miljöpartiet är kritiska till Kristdemokraternas förslag om vätgasstation nära Ulricehamn.Foto: Pontus Lundahl/TT

I Ulricehamns tidning den 30 augusti så talar Kristdemokraterna i Ulricehamn sig varma för vätgas. Må så vara men tyvärr är inte denna energibärare den ultimata lösningen som många tror. Vätgas kan användas som en rak ersättare till olja och gas och kan ha låga utsläpp om förnybar elektricitet använts vid tillverkningen vilket inte till exempel kärnkraft är. Det är oftare effektivare att använda den rena elen direkt för att värma hus och driva bilar, i stället för dessa så kallade ”e-bränslen”. Det säger forskare inom området.

”Att framställa vätgas och hantera varan är dessutom både kostsamt och ineffektivt i dagens samhälle med dagens teknik.”

Vidare så säger forskarna som studerar området att det är inom transporter och kanske flygsektorn som vätgas kan ha en plats men i första hand bara där. Vätgas riskerar också på sikt att bli en dyr vara och ska vi mata våra förbränningsmotorer med ett bränsle som ger en effektivitet som är fem gånger sämre än el inom personbilssektorn så är det en mycket dålig lösning. Att framställa vätgas och hantera varan är dessutom både kostsamt och ineffektivt i dagens samhälle med dagens teknik.

Annons

Vätgas kan kanske vara en bra, ren energibärare men kostnaderna och riskerna är också stora, det säger Falko Ueckerdt på Potsdams institut för forskning om klimatpåverkan i Tyskland som gjort en större studie om just vätgas.

Så vi förstår inte varför kristdemokraterna inte funderar ett varv till om vätgas är en så fantastisk lösning. En energibärare som faktisk kan göra oss ännu mer fossilberoende. Är det bra det?

Ingemar Basth

Kerstin Berggren

Arne Fransson

Miljöpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons