Annons

Miljöpartiet: Stadsplaneringen ska inte lägga vackra hus i skugga

De höga husen skuggar staden, skriver företrädare för Miljöpartiet i sin insändare. Det måste tas nya kreativa tag gällande planeringen av de centrala delarna av Ulricehamn, skriver de vidare.
Insändare • Publicerad 14 april 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den gula gamla prästgården som nu rymmer Lenbergs hamnar i skuggan av de nybyggda husen, skriver företrädare för Miljöpartiet.Foto: Pernilla Rudenwall

Det kan nog inte undgå någon att Ulricehamns stadskärna är satt under stark förändring då det gäller byggnation. För många år sedan då stadsbibliotekets nya placering skulle projekteras så hade miljöpartiet ett antal alternativa platser där bland annat Marknadsplatsen var ett av förslagen.

Vi valde till slut bort det då vi tyckte att en placering nära Hotell Bogesund i slänten mot busstationen hade varit ett bättre förslag. Diskussionen om att behålla stadsprägeln var även på tapeten på den tiden. Vi skulle behålla stadens prägel lät det i debatten och behålla den ”lilla” stadskänslan. Det var något vi då tyckte var bra och som vi fortfarande tycker är värt att kämpa för.

”Grodparken är ett annat färskt exempel och de husen är inte speciellt höga men solen skuggas bort rätt effektivt ändå.”
Annons

Att bebygga Marknadsplatsen innebär att en stor fri yta bebyggs och skuggas bort. För bebyggelse tar bort sol speciellt om den är på höjden. Dessutom så försvinner ju parkeringar till stor del. Grodparken är ett annat färskt exempel och de husen är inte speciellt höga men solen skuggas bort rätt effektivt ändå.

Ställer man sig och tittar på huset vid Lenbergs uppifrån Jönköpingsvägen så ser det nästan löjligt ut. Varför sparas ett litet gult hus som nästan ständigt är i skugga och vars bakgrund är gråa betongpelare?

Det måste tas nya kreativa tag gällande stadens centrala planering. Det tycker i alla fall Miljöpartiet. Staden förtjänar att bli synliggjord inte bortgjord.

Kerstin Berggren

Ingemar Basth

Safa Algburi

Mikael Odhage

Arne Fransson

Miljöpartiet de Gröna

Annons
Annons
Annons
Annons