Annons

Miljöpartiet: Använd pyrolys i hanteringen av slam i nya reningsverket

Miljöpartiet i Ulricehamn vill att det nya reningsverket ska använda teknik med pyrolys av slammet.
insändare • Publicerad 19 oktober 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genom pyrolys omvandlas slammet till biokol. Miljöpartiet vill att tekniken tillämpas i det nya reningsverket i Ulricehamn.
Genom pyrolys omvandlas slammet till biokol. Miljöpartiet vill att tekniken tillämpas i det nya reningsverket i Ulricehamn.Foto: Lisa Dahlgren

Miljöpartiets motion om att vid byggnad av det nya reningsverket använda ny teknik för slambehandling föreslås bli avslagen på Kommunfullmäktige den 26 oktober. Ulricehamn Energi och styret moderaterna, centerpartiet, liberalerna och kristdemokraterna anser att det nya reningsverket ska innehålla en konventionell beprövad processlösning.

Detta trots att flera andra kommuner som tänker bygga nya reningsverk är på väg att införa den senaste tekniken som innebär pyrolys av slammet. Vid denna process upphettas slammet i en syrefri miljö och omvandlas till biokol. Pyrolysprocessen eliminerar läkemedelsrester, hormonstörande ämnen, mikroplaster och renar bort tungmetaller som till exempel kadmium och kvicksilver. Som resultat produceras biokol som är en certifierad fosfor-rik restprodukt i en för växterna tillgänglig form som direkt kan spridas på åkern.

Annons

Fosfor är en begränsad resurs, ett grundämne som det kommer att bli brist på. Utan tillräckligt med fosfor i jordarna blir skördarna svaga och det finns riksdagsbeslut på att fosforn måste få ett kretslopp. Kan man dessutom bryta kretsloppet för giftiga grundämnen som kadmium och kvicksilver så är det en stor fördel.

”Som resultat produceras biokol som är en certifierad fosfor-rik restprodukt i en för växterna tillgänglig form som direkt kan spridas på åkern.”

Pyrolysprocessen kommer att användas på flera nya reningsverk som byggs i Sverige. Miljöpartiet i Ulricehamn kommer ihärdigt att driva frågan om slamhanteringen i kommunen gällande tekniken med pyrolys. Året då reningsverket ska stå klart är 2030. Vi hoppas nu att kommunens medborgare reagerar mot att de styrande partierna i kommunstyrelsen avslog vår motion. Nu på kommunfullmäktige i slutet av oktober kan ni i de styrande partierna ändra er och yrka bifall till vår motion. Ulricehamns kommun måste få en hållbar slamhantering och därmed en hållbar och självförsörjande matproduktion.

Arne Fransson

Kerstin Berggren

Ingemar Basth

Safa Algburi

Miljöpartiet i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons