Annons

Mensskydd på jobbet är en arbetsmiljöfråga

Ingen ska behöva stanna hemma från jobbet i onödan för att det inte finns möjlighet att byta mensskydd på arbetsplatsen, anser IF Metall.
Insändare • Publicerad 6 april 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Var tredje yrkesverksam kvinna som menstruerar har upplevt en kränkande jargong om mens i sitt arbetsliv, påpekar insändaren.
Var tredje yrkesverksam kvinna som menstruerar har upplevt en kränkande jargong om mens i sitt arbetsliv, påpekar insändaren.Foto: Claudio Bresciani / TT

Mens, är det verkligen en facklig fråga? Absolut, för mens är en arbetsmiljöfråga. Det visar en ny undersökning bland IF Metalls medlemmar, utförd av Novus.

• Mer än varannan menstruerande kvinna har någon gång de senaste två åren gått till jobbet trots att hon borde vara sjukskriven på grund av mens.

Annons

• Var tredje yrkesverksam kvinna som menstruerar har upplevt en kränkande jargong om mens i sitt arbetsliv.

• Mer än var tionde menstruerande kvinna uppger att hon inte har möjlighet att gå ifrån sitt arbete för att byta mensskydd.

”Arbetsmiljön blir som allra bäst när alla anställda välkomnas och respekteras.”

Mensfrågan måste bli en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Ingen ska behöva stanna hemma från jobbet i onödan, för att det inte finns möjlighet att byta mensskydd på arbetsplatsen.

Ingen som faktiskt behöver stanna hemma från jobbet på grund av menssmärtor eller andra symptom ska behöva känna dåligt samvete inför chefen eller arbetskamraterna. Och kommentarer som ”Har du mens, eller!” är självklart aldrig okej.

Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för industriarbetare som har mens. Tvärtom! Arbetsmiljön blir som allra bäst när alla anställda välkomnas och respekteras. Därför vinner alla arbetsplatser på att vi bryter tystnaden och ökar kunskapen om mens.

IF Metall

Annons
Annons
Annons
Annons