Mäns våld påverkar kvinnor i Sjuhärad varje dag
2022 hade vi på Kvinno- och tjejjouren Borås 764 stödsamtal från utsatta personer i behov av råd och stöd, ännu fler om vi räknar in stödsamtal från personer placerade i vårt skyddade boende. Kvinnor och tjejer hör av sig och berättar om grovt våld, sexuella övergrepp, hot och kontroll. Mäns våld påverkar kvinnor i Sjuhärad varje dag. Vi uppmanar därför Sjuhäradskommunerna: Ge oss de bästa förutsättningarna för att fortsätta finnas där för kvinnor och barn!
Frihet från våld är en mänsklig rättighet. Samhällsansvaret slås fast i socialtjänstlagen, i nationella och kommunala politiska målsättningar och i brottsbalken. Ändå är det långt från verkligheten för många kvinnor och barn i Sjuhäradsbygden.
Under 2022 hade Kvinno- och tjejjouren Borås 764 stödsamtal utifrån, alltså utöver de samtal vi har med personer som bor i vårt skyddade boende. Vi hade dessutom kontakt med 105 personer via tjejjourens stödchatt. Kvinnor och tjejer hör av sig och berättar om grovt våld, sexuella övergrepp, hot och kontroll. Anhöriga och arbetsgivare hör av sig och ber om råd kring hur de ska kunna stötta familjemedlemmar, vänner eller anställda som är utsatta för mäns våld. Totalt i Sverige hade vårt riksförbund Unizons jourer 194 900 stödsamtal 2022 – en ökning med 40 procent sedan 2020. Detta är ett bevis på att mäns våld mot kvinnor tyvärr inte minskar, och att kvinnors och barns behov av stöd och skydd fortsatt är mycket stort.
”Vi stöttar och skyddar våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn, och även män som är utsatta för våld i nära relation och/eller hedersrelaterad våld och förtryck.”
Mäns och killars våld mot kvinnor och flickor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Det kostar kommunen stora summor varje år, men den största kostnaden är lidandet för utsatta kvinnor och barn och deras anhöriga.
Vi är många i Sjuhäradskommunerna som tycker att kvinnors och barns liv är viktiga. Kvinno- och tjejjouren Borås har en unik kunskap och samhällsbärande roll i vårt område. Allt vårt arbete utgår från kvinnors och barns levda erfarenheter av mäns våld. Vi stöttar och skyddar våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn, och även män som är utsatta för våld i nära relation och/eller hedersrelaterad våld och förtryck. Vi förebygger våldet genom att föreläsa på skolor, högskolan, arbetsplatser och i andra sammanhang – vi har föreläsningspaket för allt ifrån mellanstadiebarn till vuxna. Vi samarbetar med andra föreningar och företag och med de socialtjänster som placerar våldsutsatta på vårt boende eller på annat sätt använder sig av våra tjänster. Vi gör också vad vi kan för att påverka politiken så att mäns våld mot kvinnor ska finnas högst upp på den politiska dagordningen. Allt detta gör vi som en ideell förening utan vinstintresse. Vi har lång erfarenhet (över 40 år) av att arbeta med våldsutsatta och vi har kompetent och välutbildad personal.
För att kunna göra vårt livsviktiga arbete måste vi ha de bästa förutsättningarna.
Vi vill se:
1. Långsiktig finansiering till hela jourens verksamhet, inte enbart akuta insatser när våldet är ett faktum, utan även lättillgängligt stöd, förebyggande arbete och utbildningsinsatser.
2. Upprätta avtal med oss genom IOP – idéburet offentligt partnerskap. Avtalen ska ge oss långsiktiga ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamhet som alla invånare i Sjuhäradskommunerna har behov av.
3. Använd oss till utbildning och kunskapsspridning. Vi besitter mångårig erfarenhet som vi gärna delar med oss av. Läs på vår hemsida om våra föreläsningar för unga och för yrkesverksamma. Tillsammans måste vi skapa den trygghet som Sjuhärads kvinnor och barn har rätt till!
Lena Fredriksson, styrelseordförande Kvinno- och tjejjouren Borås