Annons

Makthavare måste visa vägen och sluta nöjesflyga

Personer i ledande ställning verkar utsättas för allt för stora frestelser. Istället för att gå före och visa ledarskap och ta klimatansvar faller de för frestelsen att nöjesflyga, påpekar Boel Vallgårda.
Insändare • Publicerad 21 januari 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I media kritiseras en generaldirektör för att han inte kunnat hålla sig från två flygvändor till Kanarieöarna inom loppet av två månader. Kritiken handlar enbart om smittrisken – inget om klimatbelastningen på tre ton koldioxid, konstaterar insändaren.
I media kritiseras en generaldirektör för att han inte kunnat hålla sig från två flygvändor till Kanarieöarna inom loppet av två månader. Kritiken handlar enbart om smittrisken – inget om klimatbelastningen på tre ton koldioxid, konstaterar insändaren.Foto: Michael Probst

”Svenskarna har börjat planera för charterresor till utlandet igen.” Så formulerade sig en reporter på Sveriges Radios ekoredaktion, häromdagen. I media kritiseras en generaldirektör för att han inte kunnat hålla sig från två flygvändor till Kanarieöarna inom loppet av två månader. Kritiken handlar enbart om smittrisken – inget om klimatbelastningen på tre ton koldioxid.

Dessa nyheter bidrar till bilden av att klimatkrisen har mindre betydelse än coronakrisen och till bilden av att svenskarna snart går man ur huse för att lägga sina pengar på ett av de mest klimatbelastande nöjena. Men det är trots allt många människor som insett allvaret. Inlandsisar smälter, barrskogar brinner, regnskog torkar ut, Golfströmmen försvagas, permafrost tinar och korallrev dör. Detta förstärker den globala uppvärmningen oroväckande.

Annons

Effekterna ingår inte i beräkningen att en halvering av utsläppen till 2030 räcker för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Den halvering som världens länder enats om i Parisavtalet.

”Det är trots allt många människor som insett allvaret.”

Uppskattningsvis hälften av svenskarna flyger inte, men några flyger desto mer. Faktum är att redan 2019, före coronakrisen, men av hänsyn till klimatkrisen, minskade utrikesflygande till och från Sverige med över 700 000 resor.

Personer i ledande ställning verkar utsättas för allt för stora frestelser på grund av sina höga löner. Istället för att gå före och visa ledarskap och ta klimatansvar faller de för frestelsen att nöjesflyga. Nu är det upp till var och en av oss att visa ledarskap och vara en del av lösningen istället för en del av problemet.

Att avstå från dessa nöjesresor är bland det mest effektiva du som enskild kan göra för att minska ditt klimatavtryck. Och som Greta Thunberg säger: ”Genom att sluta flyga minskar du inte bara ditt eget koldioxidavtryck utan skickar också en signal till andra människor omkring dig att klimatkrisen är verklig".

Boel Vallgårda, aktiv i Vi håller oss på jorden

Annons
Annons
Annons
Annons