Annons

Lovvärt med bättre välfärd för djuren – men bättre att övergå till växtbaserad mat

Det är lovvärt med bättre djurvälfärd. Men problemet med att vi utnyttjar djur för våra egna syften kvarstår, skriver Johanna Månsson.
Insändare • Publicerad 15 juni 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inspireras av Danmark och övergå till en växtbaserad matproduktion, skriver Johanna Månsson.
Inspireras av Danmark och övergå till en växtbaserad matproduktion, skriver Johanna Månsson.Foto: Natalia Johansson

Jag förstår intresset för KRAV-märkta produkter som ett försök att förbättra djurvälfärden, vilket är lovvärt. Men även de mest välbetänkta regelverken för djuruppfödning behandlar djuren som resurser och varor, som byts ut mot nya när de anses obrukbara.

Annons

Med andra ord kan KRAV certifierade gårdar te sig ha bättre levnadsvillkor för kon, grisen, fåret och hönan, men det grundläggande problemet kvarstår – vi utnyttjar fortfarande djuren för våra egna syften…

”För även KRAV-märkta gårdar inom animalieproduktion har högre miljöpåfrestning än för växtbaserade produkter när det gäller utsläpp av växthusgaser, markanvändning och vattenförbrukning.”

Det mest kraftfulla steget att ta för att främja bättre djurvälfärd, biologisk mångfald, (alltså rikedomen av växt- och djurarter), samt för att minska risken att markerna växer igen, är att avstå animalier. För även KRAV-märkta gårdar inom animalieproduktion har högre miljöpåfrestning än för växtbaserade produkter när det gäller utsläpp av växthusgaser, markanvändning och vattenförbrukning.

Notera att jordens biomassa rörande däggdjur består mestadels av oss och våra tamboskap. Endast fyra procent utgörs av vilda djur! Att välja växtbaserad kost är alltså inte bara en handling för djuren inom humanföda, utan bidrar också till att främja en mer hållbar och etisk värld.

Framtiden är grön. Kom igen Emma Rung, våga inspireras av Danmarks livsmedelsminister Jacob Jensen! Med den nya handlingsplanen för en övergång till växtbaserad matproduktion vill danska regeringen ange riktningen för en framtid med grönsaker och baljväxter. Hurra!

Johanna Månsson

Annons
Annons
Annons
Annons