Annons

Låt de rika betala för skolan

Vem ska betala kostnaderna för skolan? frågar sig David Gardell. Är det Sveriges elever eller Sveriges rikaste?
insändare • Publicerad 29 maj 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nedskärningarna i skolan handlar i grund och botten om vem som ska betala skolans räkningar. Frågan är om de ska betalas av Sveriges elever eller Sveriges rikaste, skriver David Gardell i sin insändare.
Nedskärningarna i skolan handlar i grund och botten om vem som ska betala skolans räkningar. Frågan är om de ska betalas av Sveriges elever eller Sveriges rikaste, skriver David Gardell i sin insändare.Foto: Henrik Montgomery/TT

I UT kunde man den 20 maj läsa att Ulricehamns kommun planerar att skära ned i skolan eftersom statsbidragen är för låga. Det beror på att moderata och socialdemokratiska regeringar prioriterat skattesänkningar för de rika framför barnens skola.

Trenden med skattesänkningar för de rika är tydlig: 2004 avskaffades gåvo- och arvsskatten, 2007 förmögenhetsskatten, 2008 fastighetsskatten och mellan 2008-2018 sänktes bolagsskatten från 28 till 20,6 procent.

”Resultatet har blivit att Sverige nu har lägre kapitalskatter än USA och mer ojämlik förmögenhetsfördelning än Ryssland.”
Annons

Resultatet har blivit att Sverige nu har lägre kapitalskatter än USA och mer ojämlik förmögenhetsfördelning än Ryssland.

Samtidigt var cirka 17 800 elever inte behöriga till gymnasiet 2022. Sannolikt kommer antalet öka ytterligare om färre lärare ska ta hand om fler elever. Det här är inte värdigt en välfärdsstat som Sverige.

Nedskärningarna i skolan handlar i grund och botten om vem som ska betala skolans räkningar. Frågan är om de ska betalas av Sveriges elever eller Sveriges rikaste.

David Gardell

Annons
Annons
Annons
Annons