Lågkonjunkturen en grund för innovativa lösningar i byggsektorn

Högre el- och materialpriser och höjda räntor riskerar att leda till rejält minskat byggande redan 2023. Att fortsätta bygga i osäkra tider är inte bara ansvarsfullt, det är också en unik möjlighet att främja innovation och utveckling. Det skriver vd:n för maskinuthyrningsföretaget Cramo.
Debatt • Publicerad 10 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I svåra tider ökar vår benägenhet att utmana etablerade arbetssätt, effektivisera processer och utforska nya tekniker”, skriver vd:n för maskinuthyrningsföretaget Cramo.
”I svåra tider ökar vår benägenhet att utmana etablerade arbetssätt, effektivisera processer och utforska nya tekniker”, skriver vd:n för maskinuthyrningsföretaget Cramo.Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige står på tröskeln till en lågkonjunktur. Inflation, räntehöjningar och höga energipriser pressar redan flera branscher och mycket talar för att det kommer att bli ännu tuffare. Byggbranschen drabbas ofta hårt i ekonomiska kriser, vilket i sin tur riskerar att fördjupa konjunkturnedgången, då byggandet är en viktig motor i ekonomin.

Det är förståeligt att privata byggaktörer behöver dra i bromsen under svåra tider. Det gör det ännu viktigare att offentlig sektor fortsätter bygga. Som stora beställare av bygg- och anläggningsprojekt har staten och kommunerna en unik möjlighet att skapa samhällsnytta. Deras satsningar kan bidra till att mildra konjunkturnedgången och samtidigt lägga grunden för att kunna gå bättre rustade ur svackan.

"En kris är en fruktansvärd sak att slösa bort" menar Stanford-ekonomen Paul Romer. Ekonomiska utmaningar fungerar ofta som grogrund för innovation. I svåra tider ökar vår benägenhet att utmana etablerade arbetssätt, effektivisera processer och utforska nya tekniker. Exempelvis är Google, General Motors och Spotify bolag som tagit fart i sviterna av finansiella kriser.

”Cirkulära lösningar, som att återanvända byggmaterial och restprodukter, kan göra branschen mer hållbar både klimatmässigt och ekonomiskt.”

Alla branscher kan dra nytta av innovationsviljan i en pressad ekonomi. I dag finns flera områden där vi kan accelerera innovationstakten även inom byggsektorn – till nytta för både branschen och samhället. Till exempel kan en utvecklad delningsekonomi, där vi hyr verktyg och maskiner precis när de behövs, spara såväl jordens resurser som pengar på bygget.

Cirkulära lösningar, som att återanvända byggmaterial och restprodukter, kan göra branschen mer hållbar både klimatmässigt och ekonomiskt. En mer utbredd användning av energisnåla eller eldrivna transporter och arbetsmaskiner kan minska koldioxidutsläppen och samtidigt dra ner på drivmedelskostnaderna.

Om vi dessutom knyter ihop alla dessa innovationsområden med en smartare samordning av byggprocessens logistik och flöden kommer vi kunna bygga resurs- och kostnadseffektivt under lågkonjunkturen och därigenom gå bättre rustade ur den.

Därför uppmanar vi staten och kommunerna att ta ett alldeles särskilt ansvar för att fortsätta bygga för en bättre framtid under nästa år – även när ekonomin svajar. Vi har visst råd att fortsätta bygga. Och vi har verkligen inte råd att sluta.

Henrik Norrbom

vd, Cramo AB

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.