Annons

Lagen säger att varje kommun ska ha ett bibliotek

Biblioteket har 45 000 besök varje år, svarar Anna-Lena Johansson och Lena Moritz efter insändaren förra veckan som undrade vilken plats som har flest besök i stan; Stadsbiblioteket eller Marknadsplatsen.
Insändare • Publicerad 12 oktober 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I snitt har Stadsbiblioteket 155 besök om dagen.
I snitt har Stadsbiblioteket 155 besök om dagen.Foto: Lydia Andersson

Svar till Ulf Odenspjuts insändare, publicerad i Ulricehamns Tidning den 5 oktober.

I sin insändare ställer Ulf Odenspjut en fråga angående antalet unika besökare på biblioteket varje år, samt hur mycket dessa besök kostar skattebetalarna.

Annons

Eftersom bibliotekets besöksmätare inte kan urskilja engångsbesök från återkommande besök, har vi ingen uppgift kring antalet unika besökare. Men, enligt den besöksmätning vi har, ser vi att vi kommer att landa på runt 45 000 besök vid årets slut. Det är cirka 155 besök per dag (räknat på 290 öppna dagar). Bibliotekets totala budget är på cirka 8,4 miljoner kronor, det innebär att de 45 000 besöken kostar cirka 186 kronor per besök.

”De 45 000 besöken kostar cirka 186 kronor per besök.”

På Ulfs fråga om detta är något marknaden vill, och är beredd att betala för, så är det krassa svaret att det inte är valbart. Enligt Bibliotekslagen måste en kommun ha ett folkbibliotek som är öppet för allmänheten, där det är gratis att låna eller på annat sätt få tillgång till böcker. Ett folkbibliotek är alltså en del av en kommuns kärnverksamhet. Den kultur som möjliggörs via vårt bibliotek och kulturenhet gör livet lite rikare, roligare och Ulricehamn till en färgrikare kommun. Det är en plats som är till för alla.

Anna-Lena Johansson, enhetschef bibliotek och allmänkultur.
Anna-Lena Johansson, enhetschef bibliotek och allmänkultur.Foto: Arkiv/Magdalena Högberg

Anna-Lena Johansson, enhetschef bibliotek och allmänkultur

Lena Moritz, kultur- och fritidschef i Ulricehamn.
Lena Moritz, kultur- och fritidschef i Ulricehamn.Foto: Anette Westerlund

Lena Moritz, kultur och fritidschef

Annons
Annons
Annons
Annons